Annons

Hyresgästföreningen hittar nya arenor i Landskrona

Landskrona Under en vecka i september intog Landskronas föreningsliv staden och visade upp hela sitt mänskliga bibliotek. För Hyresgästföreningens del kan det här vara början på ett nytt kapitel och de som engagerar sig kan vänta sig en ökad dos av lycka.
Foto: Gry Ellebjerg
Föreningssamarbeten som Hela ideella är fortfarande ovanliga i Skåne. De finns på några få orter som Malmö, Åstorp och Helsingborg. Nu hoppas Ameli Frostell, koordinator för fackföreningen Byggnads, och Helena Rasmusson, Hyresgästföreningen, att fler kommuner tar efter.

Skogarna i Brasilien brinner. Greta Thunberg håller sitt ”Shame on you”-tal inför FN:s församling, och mitt i centrala Landskrona är Hela ideella i gång med sitt arrangemang på temat FN:s 17 globala mål. Hela ideella är en paraplyorganisation för de av stadens föreningar som ägnar sig åt social verksamhet. Föreningar som har gått samman för att stärka varandra.

Syftet är att visa upp det arbete och belysa de frågor som olika föreningar och organisationer i staden arbetar med. Arrangörernas förhoppning, förutom att rädda vår inre och yttre planet, är att fler ska inse värdet av att engagera sig.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Helena Rasmusson är ordförande för Hela ideella och representerar Hyresgästföreningen där hon arbetar med lokalt utvecklingsarbete. Hon har många års erfarenhet av människors aktivism men på senare år har det varit en tung uppförsbacke. Hyresgästföreningen har tappat många av sina förtroendevalda bara de senaste åren och jobbar nu mot att få 22 000 fler aktiva till 2027. För att nå dit krävs en rejäl kraftansamling.

– Vi måste testa nya sätt att hitta engagerade människor. Många verkar ha förlorat hoppet och tror att någon annan ska fixa problemen. Samtidigt som jag ser en växande egoism är det inte i vårt DNA att klara livet ensamma. Det är talande att alla jag möter och som är engagerade i en förening säger samma sak: att de blir lyckligare av det.

Annons

Mässhallen på Järnvägsgatan 22 är belägen mitt på en av Landskronas gågator. I asfalten finns namnen på framgångsrika Landskronabor inristade. Tidigare har det funnits en sportbutik här men i dag är rummet fyllt av bord där stadens föreningar visar upp sina verksamheter.

Läs ocksåHyresgästföreningen knyter nya föreningsband i Landskrona

Ett provisoriskt kafé har satt upp porträtt av kända kvinnor som kämpat
mot den rådande normen för att ta sin plats i samhället. Just nu är  scenen tom men under veckan har det varit en strid ström av föreläsare som exempelvis pratat om psykisk sjukdom, allas rätt till ett boende, och stadsplanering. Det har varit filmvisningar, Prideparad och möjlighet att få prova jiujitsu.

Hyresgästföreningen är på jakt efter nya kläder eller åtminstone nya sätt att nå ut. Helena Rasmusson tror att samarbete med andra aktörer är nödvändigt.

– Genom att samarbeta med andra föreningar stärker vi folkmakten. Jag tror att civilsamhället, kommun och stat  – är nödvändiga komplement till ­varandra. Föreningar är inga myndig­heter och behöver inte följa så hårt ­hållna regler. Många gånger är det lättare att vända sig till oss av det skälet.

Annons
Läs ocksåPride och Vipeholm när Landskrona har hållbarhetsvecka

Förutom att arrangera mässan ihop träffas representanter i Hela ideella en gång i månaden och går igenom aktuella frågor. Det kan gälla samarbete med kommunen där man är remissinstans, eller hjälp med lokaler, något som är svårt för många föreningar att få.

Varför ska Hyresgästföreningen vara med i Hela ideella?
– Det spelar ingen roll vilken förening jag pratar med, bostadsfrågan kommer upp förr eller senare. Det genomsyrar allting. Därför är det så viktigt att vi är med. Om vi ska ha en framtid måste vi vara med där den skapas.

Fakta: Hela ideella

2019 grundades Hela ideella i Landskrona för att stärka föreningslivet. Hela ideella är en paraplyorganisation för ideella föreningar i Landskrona som driver social verksamhet. Organisationen representerar medlemmarna gentemot Landskrona stad och samordnar gemensamma behov i föreningarna.

Fakta: Engagemang = mer lycka

Forskning har visat att människors bedömningar av sig själva som ”mycket lyckliga” ökade med 7 procent för de som arbetade ideellt någon gång i månaden, jämfört med dem som inte arbetade ideellt alls. När du gör något för andra och gör något som är större än dig själv mår du bättre. Samtidigt får du fler vänner. Källa: London School of Economics

Läs också Underjordiskt häng lockar Malmös unga Miljöinspektörerna kämpar för en bättre boendemiljö Dorothee cyklade med Egyptens president – "Han kallade det för ett maratonlopp"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.