HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Bott 22 år i andra hand, riskerar att vräkas

Växjö En man i Växjö har hyrt sin lägenhet i andra hand i över 20 år. Nu riskerar han att åka ut. Hyresvärden anser att det är en olovlig andrahandsuthyrning.

Ärendet har blivit ett fall för hyresnämnden. Enligt förstahandshyresgästen fick han från dåvarande hyresvärd ett erbjudande om en extra lägenhet när han bodde i fastigheten i början på 90-talet.

”Vi hade då en klar muntlig överenskommelse om att jag kunde hyra ut den ena lägenheten till min bror i andra hand”, skriver förstahandshyresgästen till hyresnämnden.

Läs ocksåÄndrade adress tolv gånger - klen bevisning när Kfast försökte bryta kontrakt

Han förklarar även att det inte kändes nödvändigt för brodern att köa för ett förstahandskontrakt eftersom det fanns muntligt avtal med den förra fastighetsägaren om att den här lösningen var okej.

”Eftersom han bott där så länge utan att ställa till med minsta problem eller varit sen med hyra så hoppas vi att vi kan få hjälp med denna orättvisa och får bo kvar i lägenheten som han har kallat sitt hem i 22 år”, skriver förstahandshyresgästen.

Att lägenheten hyrdes ut i andra hand upptäcktes av nuvarande hyresvärd genom folkbokföringen. Den som står på kontraktet visade sig vara folkbokförd på en annan adress i staden och i stället var brodern folkbokförd på lägenheten.

Läs ocksåKnuffade och skrek åt sina grannar – kvinna blir uppsagd för andra gången av Uppsalahem

Hyresvärden skriver till nämnden att bolaget inte fått ta del av något godkännande av andrahandsuthyrningen som hyresgästen påstår ska finnas.

”Det är dock orimligt att ett godkännande om andrahandsuthyrning som lämnats av föregående hyresvärd gäller för all framtid”, skriver hyresvärden och påpekar att andrahandsuthyrning normalt beviljas för en kortare period och på grund av att det finns ett beaktansvärt skäl, exempelvis studier på annan ort.

”Hyresgästen har ej angett något skäl till varför det föreligger en andrahandsuthyrning till brodern”, skriver hyresvärden som har sin åsikt klar:

Läs ocksåBombmannen fick komma tillbaka - nu rasar grannarna: "Jävligt obehagligt"Åsa och Katarina är rädda för grannen, som dömts för att ha haft explosiva ämnen i sin bostad. Bland annat hittade polisen 40 kilo ammoniumnitrat i en flyttkartong.

”Hyresvärden anser inte att hyresgästen har något behov av lägenheten och har för avsikt att anvisa den samma till annan bostadssökande med större behov.”

Hyresnämnden tar upp fallet för prövning om ett par veckor.

Läs också Värdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut" Sopor täckte lägenheten – nu vräks kvinnan: "Omedelbar brandrisk"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.