Annons

Brå tog internationella gäster på trygghetsvandring

Stockholm ​Stockholm är en trygg stad. Det står klart när Mia Andersson-Ek från Göteborgs centrala brottsförebyggande råd och Solveig Hollari från myndigheten Brå gör en trygghetsvandring med deltagare från Stockholms internationella kriminologisymposium.

En trygghetsvandring är ett möte till fots där boende, hyresvärdar och beslutsfattare inventerar sin närmiljö. I Göteborg var man tidigt ute och Göteborgs centrala brottsförebyggande råd har givit ut en metodhandbok. Den är utgångspunkt för seminariet om trygghetsvandringar för en grupp deltagare vid det pågående kriminologsymposiet vid Norra Latin.

Efter en kort genomgång styr vi kosan mot centralen. Där Vasagatan överkorsas av Klarabergsgatan är första stoppet. Centralen är den plats där det sker många personrån, cirka 45 per år, och dessutom flera fall av misshandel. Men det ska jämföras med att nästan en halv miljon människor passerar centralen och t-centralen, varje dag.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Hit kommer många för första gången och är kanske lite osäkra på vägen. Det finns trappor att sitta i och dessutom skydd för väder och vind under vägen. Det blir en naturlig samlingsplats, säger Mia Andersson-Ek.

Annons

Sergels torg är en annan plats där många samlas, det finns trappor att sitta i och möjlighet att gå under tak. För dagen är det fyllt av unga som just slutat skolan och skriver med tavelkrita på de svarta trianglarna.

Kungsträdgården i Stockholm blir nästa stopp. Härifrån anmäls 12 personrån om året. Samtidigt är det Stockholms mesta festplats, som bland annat fylls av 170 000 ungdomar veckan före skolstart. Deltagarna från Mexiko, Japan och Storbritannien ler lite åt siffrorna. I stället för ”hot spot” vill de kalla platsen på sin höjd ljummen och ungdomarna tycks ovanligt väluppfostrade.

Annons
Läs ocksåTusentals äldre hålls kvar i sitt hem mot sin vilja – Ingrid, 93: "Jag vill inte bo här ensam tills jag dör"Ryggtavlan av en person som står och tittar ut från en högt belägen balkong.
Läs också Tjuv trängde sig in i 87-årings lägenhet på jakt efter mat Succé för ny metod mot knark och vapen i trapphusen – Riham: "Jag känner mer säkerhet" Mamma tvingas söka skydd från våldsam son – kämpar för lägenheten i domstol Rånade sin 80-årige granne på mobil och bankkort – mister lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.