Annons

Brister kvar hos Ulf Sundvall

Uddevalla ​Ulf Sundvall har fått en fungerande begagnad spis. I övrigt tycker han inte att det blivit några förbättringar i boendet på Göteborgsvägen 27 i Uddevalla. – Det blir bara värre! Nu vill jag att ärendet hamnar hos hyresnämnden så att värden inte kan smita undan, säger han.

​Efter Ulf Sundvalls klagomål till miljö- och stadsbyggnadskontoret i Uddevalla finns en lång lista med krav på fastighetsägaren Arne Grenander:
• Hyreshuset ska saneras på råttor och åtgärder ska vidtas så att skadedjuren inte kan komma in igen.
• Värden måste se till att vatten inte läcker in i lägenheten.
• En utredning och förslag om åtgärder när det gäller fuktskadorna i lägenheten ska göras av oberoende konsult.
• Det ska finnas tillräcklig och fackmannamässigt utförd ventilation i alla rum. Dessutom ska värden presentera uppgifter om luftomsättningen i lägenheten.

Senast 19 september vill kommunen ha in uppgifterna.
Parallellt jobbar Hyresgästföreningens jurist Britt-Marie Hesselbom med ärendet. Hon kommer att skicka ett samlat krav för Ulf Sundvalls räkning när hon sett värdens åtgärdsrapport till kommunen.
Klart redan nu är att det blir krav för de 18 månader som han var utan fungerande spis. Det kan ge en retroaktiv hyresnedsättning med 20 procent.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Via sitt försäkringsbolag har Arne Grenander anlitat en firma som bekämpar råttorna. Några gnagare har inte synts till sista tiden. Han kan ändå krävas på skadestånd för råttorna som förstört både mat och sängkläder.
– Jag anser att det är försumligt att han inte gjort någonting åt detta förrän nu, trots att Ulf Sundvall klagade på att han hörde råttor i väggarna redan i februari, säger Britt-Marie Hesselbom.

Om parterna inte kommer överens kan Hyresgästföreningen ansöka hos länsstyrelsen om deponering av hyror för Ulf Sundvalls räkning. 
Enligt fastighetsägaren Arne Grenander är det dock inga problem på Göteborgsvägen 27. Och de problem som varit beror på hyresgästen.
– Det ska inte ligga mat överallt, det lockar ju till sig råttor, säger han. 
Hur går det med åtgärderna som kommunen kräver?
– Vi hade en firma här i fredags och de hittade ingenting att anmärka på när det gäller inomhusmiljön. Jag har inte hunnit se rapporten än, men de ska skicka ett protokoll så snart det är färdigt, säger Arne Grenander.
Hur ställer du dig till att Hyresgästföreningen kommer att kräva pengar tillbaka för Ulf Sundvalls räkning?
– Om det kommer ett krav tar vi det via Fastighetsägarna, det är ju den gången som gäller, säger Arne Grenander.

Annons
Fakta: 6/10-06 till 31/5-08

Deponering av hyranAtt deponera sin hyra innebär att länsstyrelsen tar emot och förvarar pengarna som du ska betala till någon på ett särskilt konto. Man kan inte använda deponering som en stridsåtgärd mot värden, beloppet ska motsvara det man anser att hyresvärden är skyldig att betala en. Om man deponerar för mycket kan det anses som att man inte betalat sin hyra och då kan man förlora sin hyresrätt. Medlemmar bör alltid vända sig till Hyresgästföreningen för en juridisk bedömning. Då får man också få hjälp med att avgöra hur stort belopp man ska deponera.  

Läs också Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.