HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Byggeneral: kraftig ökning av nya hyresrätter

Stockholm Under 2018 kommer det att byggas 50 procent fler hyresrätter jämfört med 2017. Totalt 4 300 stycken. Det säger Jonas Claeson, byggeneral i Stockholms stad, som också menar att trenden med allt högre hyror kommer att brytas.
Foto: Stockholm stad
I år sker ett trendbrott. Det kommer att byggas fler hyresrätter än bostadsrätter enligt byggeneralen Jonas Claeson.

Stockholms bostadspolitiska mål är att börja bygga 140 000 bostäder i Stockholm till 2030, då med start 2010. En av de som ska se till att målet nås är Jonas Claeson, så kallad byggeneral i staden, med titeln stadsutvecklingsstrateg på Stadsledningskontoret.

För att nå målet krävs att det byggs 7 200 bostäder per år från och nu och fram till 2030.
– Vi ligger bra till för att nå målet. Vi byggde 7 514 bostäder under 2017 och jag tror målet nås i år också, vi har 120 000 bostäder i olika stadier av planering, säger han.

Läs ocksåFörslag om ombildningar skjuts fram

Sedan år 2000 har det byggts fler bostadsrätter än hyresrätter. Senast det byggdes fler hyresrätter ett enstaka år var 2009. Men de kommande åren menar Jonas Claeson att det kommer att byggas fler hyresrätter än bostadsrätter igen. En kraftig ökning från 2017 då det byggstartades 2 904 hyresrätter syns redan i år.
– Enligt prognos kommer det att byggas 4 300 hyresrätter i år vilket är väldigt mycket.

Hem & Hyra har jämfört hyresnivåerna och kan konstatera att det blir dyrare och dyrare att bo i hyresrätt. Politikernas åtgärder i form av Stockholmshusen och uppdraget till exploateringskontoret att hitta sätt att få ner hyrorna har inte resulterat i något konkret förslag eller färdiga lägenheter.

Men Jonas Claeson tror att trenden med allt högre hyror kommer att brytas.
– Jag tror att effektivisering av handläggning och byggande kommer att leda till det. Stockholmshusen är typhus som kan byggas billigare och vi ska bygga 5 000 stycken vilket kommer att påverka marknaden, hittills har vi startat 25 projekt. Det kommer att bana väg för billigare bostäder.

Läs ocksåBakläxa för Ockelbogårdars planerade försäljning

Han tror också hyresrätterna kan få draghjälp när konjunkturen vänder.
– Det kan leda till lägre byggkostnader när marknaden inte är så överhettad.

Det har skrivits en del om att Wallenstam omvandlat bostadsrätter i Solberga till hyresrätter, men att det är början på en trend tror han inte.
– Hade det funnits sådana signaler hade jag vetat det. Det skrivs mycket om att byggandet minskar rejält men jag tror att det håller på att vända nu. Marknaden har hittat prisnivåer som köpare och säljare accepterar.

Läs också Rapport föreslår ombildningar i Göteborgs förorter Villaägares swimmingpool stoppar 110 hyresrätter Ockelbogårdar vill sälja hus för att minska underhållsberget

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.