HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Bygglov för nya kvinnohuset

Örebro Ett första bygglov är klart för det nya kvinnohuset i Örebro där 11 lägenheter ska byggas för våldsutsatta kvinnor. Nu hoppas Stieg Ekström på inflytt till nästa vår.

Det har varit en segdragen process på flera år för John Ekstöms Bygg AB att få sätta spaden i jorden för det nya kvinnohuset i Örebro. Men nu har ett första bygglov kommit.

-Det är skitkul! Jag har väntat på det här för det är så efterlängtat. Men demokratin ska ha sin gång och då kan det ta tid. Men i maj drar den första etappen av bygget äntligen igång, säger Stieg Ekström som äger JE-bygg.

Läs ocksåSystrarna Elving fixade bostäder åt ensamstående kvinnor

Lika glad är Ulrika Winnerfjord som är verksamhetschef på föreningen Kvinnohuset.

– När allt drog ut på tiden kom Stieg på att man kunde dela upp bygglovsansökningarna i två för att ändå kunna börja. Det tyckte vi var en toppenidé och det visade sig vara lyckosamt. För nu händer det äntligen någonting. Det är på gång och det är jätteroligt, säger hon.

Bygglovet för första etappen gäller kontorsdelen av kvinnohuset, det gamla spruthuset på Kyrkogatan. Marken där den andra, nya delen, med lägenheterna ska byggas måste först undersökas av arkeologer.

Läs ocksåKämpade för nybygge på granntomten - nu jämnas hans eget hus med marken

– De ska väl gräva lite med sked och pensel och det kan de bara göra på sommaren. Problemet är om de hittar något, då kommer det dra ut ytterligare på tiden. Men det hoppas jag att de inte gör, för då räknar jag med att vi kommer att börja bygga i höst för att vara klara med inflytt nästa vår, säger Stieg Ekström.

Huset, med 11 små lägenheter, kommer sedan att hyras ut till föreningen Kvinnohuset i Örebro. Fastigheten där kvinnohuset nu är på Nygatan, har plats för åtta kvinnor och 16 barn. Huset är gammalt och inte anpassat för ändamålet. 

– Den största skillnaden blir att de kommer att få egna små lägenheter. Nu är det ett kollektivboende där man har delat kök och delade hygienutrymmen. Just nu har vi väldigt fullt och kvinnorna har många barn i olika åldrar och då blir inte måltidssituationerna de enklaste. Så det kommer att bli en klar förbättring för kvinnorna, säger Ulrika Winnerfjord.

Läs ocksåSkräddaren satsar på Muraren - "Vi bygger nytt för att våra lägenheter inte räcker till"

Varför är det viktigt för dig att bygga ett nytt kvinnohus?

– Jag vill bygga det här för att jag tycker synd om dem. Och framförallt är det synd om barnen. De har varit med om hemska saker och i det nuvarande kvinnohuset finns inte ens duschar och toaletter som tillhör varje rum utan man får dela. Nu bygger vi 11 riktiga lägenheter, säger Stieg Ekström.

Han räknar med att hela bygget kommer innebära en investering på mellan 25 och 30 miljoner.

Läs också Bygge på Vadholmen splittrar Munkbos styrelse Polis sköts i natt till döds i Biskopsgården i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.