Annons

Cathérina har nytt liv

Vårgårda Vårgårda kommun skryter med att de är bäst i sjuhäradsbygden på integration. Årligen tar de emot 25 invandrare. Cathérina Ongagna kom hit för åtta år sedan.– Jag var imponerad! Kommunen ställde upp med bostad, utbildning och fixade en praktikplats.

Cathérina Ongagna har haft en lång och tuff resa. I sitt hemland Kongo-Brazzaville blev familjen förföljd och tvingades fly till grannlandet Kamerun. Med hjälp av FN kom de hit och mycket var förberett.

Annons
– Det stod en lägenhet och väntade på oss, minns Cathérina Ongagna.
Strax efter föddes det tredje barnet. Några års studier följde.
Fast besluten att stanna kvar har Cathérina etablerat sig. Nu jobbar hon som montör i det företag där hon gjorde sin praktik.
Även om hon inte direkt märker av rasism, står en lägenhet i ett inte så invandrartätt område på önskelistan.
– Rasism finns också i mitt land, jag bryr mig inte.
Vårgårda kommuns framgångsrecept för integration och boende är tillgänglighet och närhet enligt Ann-Britt Schülts, samordnare på invandrarbyrån.
– Vi släpper inte taget om någon och har inga konstgjorda projekt.
Kunskap om hur invandrarna levt i sina hemländer anser hon också som oskattbara.
– Kommunen låter oss göra studieresor till invandrarnas länder för att se och lära. Besöken är värdefulla för oss i vårt jobb, Ann-Britt Schülts.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Var du bor avgör om du idrottar: ”Krävs sex gånger så mycket i utsatta områden” Här jobbar lokalbefolkningen stenhårt för att undvika polisens lista: ”Idrott kan vända trenden” Forskaren om bilden av Gottsunda: "Viktigt med flera olika slags berättelser" Tanums Bostäders försäljningsplaner läggs på is I Växthuskafét frodas både blommor och integration

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.