Annons

Coronakrisen: 10 miljoner kronor ska hjälpa hyresgäster i Malmö

Malmö Normalitet och trygghet. Det är målet när MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö, avsätter 10 miljoner kronor till hyresgästerna i virustider. Målgruppen är 70-plussare och barn och unga.
Foto: Anders Paulsson/Kristina Wahlgren

Det är MKB:s styrelse som fattat beslutet att avsätta upp till tio miljoner kronor till hyresgästerna till ”vardagsnära trygghetsskapande” åtgärder. Arbetet har redan dragit igång. Det handlar bland annat om att hjälpa äldre hyresgäster att handla – ett samarbete med Skånes stadsmission.

Den här veckan har hyresgäster dessutom kunnat delta i gympa från sina balkonger och lägenhetsfönster medan ledarna står på gården.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Tillsammans med region Skåne arbetar MKB med att få ut information om Corona till grupper som sjukvården själv har svårt att nå. I Rosengård har MKB till exempel personal som talar arabiska och somaliska som jobbar uppsökande för att att sprida information till hyresgästerna. MKB menar också att utemiljön är extra viktigt nu när fler är hemma. Gårdarna ska därför pyntas med extra mycket blommor och grönska.

Annons

Dessutom arrangerar MKB kulturevenemang på gårdarna. Under fredagen arrangerades den första allsångskonserten tillsammans operasångaren Rikard Söderberg som sjöng för hyresgästerna som bor på Augustenborg. Med sig hade han kollegor från Malmö opera.

Läs ocksåBullriga renoveringar plåga för isolerade hyresgäster
Margaretha Söderström, kommunikationschef på MKB.

Men hur underlättar ni för hyresgäster som får svårt att betala hyran till följd av pandemin?

Annons

– Vi har full förståelse för att krisen påverkar våra kunder också ekonomiskt och ber den som har svårt att betala sin hyra att kontakta oss. På så sätt arbetar vi individuellt för att ingen ska bli av med sin bostad till följd av krisen enligt de rutiner vi redan har. Vi har ändrat rutinerna så att det blir lättare att få anstånd för att betala hyran och vi anpassar oss också efter eventuellt förlängda handläggningstider på Försäkringskassan och andra myndigheter, säger Margaretha Söderström, kommunikationschef på MKB.

Fakta: Vad är MKB?

MKB är det kommunala bostadsbolaget i Malmö. 60 000 hyresgäster bor i bostadsbolagets 24 500 lägenheter. Vd är Marie Thelander Dellhag. Styrelseordförande är Lars-Erik Lövdén (S), tidigare bostadsminister.

 

Corona i Hyressverige
Läs också Coronakrisen: 4 500 “goda grannar” redo att hjälpa utsatta Journalist förlorar hyreskontrakt – bor i Turkiet enligt domstolen Familj förlorar halva bostaden – hyresgäster med dubbla kontrakt synade Safija ställer upp för barnen med kramar och djur

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.