Annons

Coronakrisen: 4 500 “goda grannar” redo att hjälpa utsatta

Nyheter Hyresgästföreningen har nu samlat 4 500 volontärer landet över, som är redo att hjälpa utsatta grupper genom coronakrisen. Första insatserna är redan igång.
Foto: Hyresgästföreningen / Gry Ellebjerg / Montage
Hyresgästföreningens förbundschef Jonas Nygren säger att hyresgäster drabbas extra hårt av coronakrisen.

Av allt att döma är hyresgäster en särskilt utsatt grupp i coronakrisen. Siffror från region Stockholm, som hittills har flest fall av covid-19, visar att stadsdelarna Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista är hårdast drabbade i kommunen. 

Där står hyreshusen tätt och trångboddheten är stor. Genom initiativet “Goda grannar” vill Hyresgästföreningen nu mobilisera hyresgäster i hela Sverige för att hjälpa riskgrupper, som uppmanas hålla sig hemma.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag tänker att hjälpen är lite grann allt möjligt. I första hand med de begränsningar som sker för riskgrupper, att inte kunna röra sig i affären, gå ärenden, hämta paket. Men min förhoppning är också att det kan ge en social samvaro och bryta en ofrivillig isolering. Då är det lite mer fantasin som sätter gränsen för vad det kan innebära, säger förbundschef Jonas Nygren om satsningen.

Anställda och förtroendevalda i organisationen har redan ringt över 25 000 samtal och hittills samlat ihop 4 500 volontärer. Nu pågår jobbet med att koppla ihop dessa med utsatta grupper, framförallt äldre personer över 70 år, som Folkhälsomyndigheten pekat ut som en riskgrupp.

– I regionerna har vi redan börjat koppla ihop människor och jag vet att det skett insatser i Stockholm och Sydost (innefattar bland annat Östergötland, Småland och Blekinge, reds anm.), säger Jonas Nygren.

Annons
Läs ocksåHyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhetEn kvinna och hennes sambo har i flera år ringt störningsjour och hyresvärd vid ljud i ett hyreshus. Dessutom har de uttryckt sig rasistiskt mot grannar och gjort orosanmälningar. Nu säger hyresvärden upp avtalet med kvinnan – och kräver att de flyttar.

Påsken närmar sig, och svenskar, särskilt stockholmare, uppmanas att hålla sig hemma i möjligaste mån. Då kan behovet av hjälp och stöd öka. I tidningar har redan olika initiativ för att hjälpa, inte minst via upprop på Facebook, uppmärksammats på flera håll i landet.

Men Jonas Nygren tycker inte att Hyresgästföreningen är sena att agera.

– Nej, snarare tvärtom tycker jag. Vi var väldigt tidigt ute och började i liten skala för två-tre veckor sedan. Det finns en skillnad mellan oss och andra då vi väljer att inte helt basera satsningen på sociala medier utan den mänskliga kontakten där vi ringer runt och fångar upp grupper som många andra, visserligen lovvärda, initiativ kanske missar. 

Läs ocksåDomstolen har bestämt – pensionären Anette slipper ha barnfamiljer som grannar: ”Kaos och obehag i kvadrat"Anette Ahlrot vann i hyresnämnden - slipper barnfamiljer som grannar

Att be om hjälp eller se sig själv som utsatt kan vara svårt – tror du det blir svårare att hitta behövande än volontärer?

– Nej, jag tror att nu börjar det nog sjunka in för flera, även för en pigg och kry 70-åring, att det gäller att vara försiktig. Jag tror ändå det går att skapa mening utan att man behöver känna sig utsatt.

Annons

Är du orolig för hyresgästers situation i coronakrisen?

– Ja, det här är konsekvens av bristen på en bostadspolitik och en politik som omfattar alla samhällsgrupper. Jag tycker det är så talande att det är inga problem för regeringen att lägga förslag som gynnar det ägda boendet i den här situationen, eller för den delen avsätta mångmiljardbelopp för att hjälpa lokalhyresgäster. Men så fort man ska hjälpa hyresgäster, då blir det väldigt krångligt och väldigt svårt. Det blir tydligt att det finns ett klassperspektiv och ett segregationsperspektiv på den här frågan. Det är inte jättelätt om du kör en buss att isolera dig i hemmet. Det är inte så konstigt att det finns vissa grupper som är mer utsatta än andra eller har fått högre risk för smitta.

– Jag skulle säga att hyresgäster i högre omfattning än andra drabbas hårt av coronakrisen. Många har också lite osäkra anställningar, de kanske är de första som blir varslade. Så det är klart att det finns en inbyggd orättvisa och att jag är orolig för hyresgäster.

Corona i Hyressverige
Läs också Trodde grannarna var KGB-agenter som stal och rullade svarta föremål – tvingas flytta 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Vardagshjälten Johnny prisas av landshövdingen: ”Väldigt hedrande”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.