Annons

”Då är det ju något systemfel”

Linköping Hyresgästföreningens regionordförande Björn Johansson är inte emot att Stångåstaden bygger bostadsrätter. Men han önskar att det inte hade behövts.
Foto: Jenny Knutsson samt Stångåstaden
Björn Johansson, Hyresgästföreningens regionordförande, är inte motståndare till att Stångåstaden bygger bostadsrätter i Ebbepark. Men han önskar att det inte hade behövts.

I våras stoppade kommunala hyresvärden Stångåstaden i Linköping sin satsning på 290 lägenheter i nya bostadsområdet Ebbepark. Orsaken var att byggkostnaderna ökat 20 procent. Stångåstaden ansåg att projektet skulle bli för dyrt.

Men nyligen kunde Hem & Hyra berätta att stoppet blev tillfälligt och att bolaget nu hittat en framkomlig väg. Lösningen för att få kalkylen att gå ihop är att bygga hälften hyreslägenheter och hälften bostadsrätter. Det är första gången som Stångåstaden bygger bostadsrättter. Däremot finns det andra värdar som länge jobbat med blandade upplåtelseformer, som till exempel privata hyresvärden Botrygg.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästföreningens regionordförande i Sydost, Björn Johansson, är kluven inför det som är på gång. Han menar att det framför allt är hyresrätter som behövs, men är inte motståndare till Stångåstadens planer.

Annons

– Vad jag förstår så är det ett sätt för dem att försöka finansiera så att det över huvud taget går att bygga hyresrätter. Då kan jag förstå det. Men jag tycker att det är bedrövligt att det inte går att bygga hyresrätter till en vettig kostnad ändå. Då är det ju något systemfel, säger Björn Johansson.

Han betonar att alla former av bostäder behövs, men menar att den som inte kan eller vill köpa sin bostad inte heller ska vara tvungen att göra det.

Läs ocksåKommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam”Lorents Burman (S) och en bild över Northvolt.

Tror du att det kommer att bli vanligare med den här typen av upplägg när det ska byggas nya bostäder?

Annons

– Jag hoppas inte det, utan att vi kan få ett finansieringssystem som gör att det går att bygga hyresrätter ändå, säger Björn Johansson.

Läs också Mögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksida 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig" Tillbaka till klassrummet – Karina och Lars bor i en ombyggd skola: ”Står bara och förfaller annars”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.