HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Då är det ju något systemfel”

Linköping Hyresgästföreningens regionordförande Björn Johansson är inte emot att Stångåstaden bygger bostadsrätter. Men han önskar att det inte hade behövts.
Foto: Jenny Knutsson samt Stångåstaden
Björn Johansson, Hyresgästföreningens regionordförande, är inte motståndare till att Stångåstaden bygger bostadsrätter i Ebbepark. Men han önskar att det inte hade behövts.

I våras stoppade kommunala hyresvärden Stångåstaden i Linköping sin satsning på 290 lägenheter i nya bostadsområdet Ebbepark. Orsaken var att byggkostnaderna ökat 20 procent. Stångåstaden ansåg att projektet skulle bli för dyrt.

Men nyligen kunde Hem & Hyra berätta att stoppet blev tillfälligt och att bolaget nu hittat en framkomlig väg. Lösningen för att få kalkylen att gå ihop är att bygga hälften hyreslägenheter och hälften bostadsrätter. Det är första gången som Stångåstaden bygger bostadsrättter. Däremot finns det andra värdar som länge jobbat med blandade upplåtelseformer, som till exempel privata hyresvärden Botrygg.

Läs ocksåLysekilsbostäder vill bygga radhuslägenheter

Hyresgästföreningens regionordförande i Sydost, Björn Johansson, är kluven inför det som är på gång. Han menar att det framför allt är hyresrätter som behövs, men är inte motståndare till Stångåstadens planer.

– Vad jag förstår så är det ett sätt för dem att försöka finansiera så att det över huvud taget går att bygga hyresrätter. Då kan jag förstå det. Men jag tycker att det är bedrövligt att det inte går att bygga hyresrätter till en vettig kostnad ändå. Då är det ju något systemfel, säger Björn Johansson.

Han betonar att alla former av bostäder behövs, men menar att den som inte kan eller vill köpa sin bostad inte heller ska vara tvungen att göra det.

Läs ocksåHyresvärd fixade jobb åt Rebecka

Tror du att det kommer att bli vanligare med den här typen av upplägg när det ska byggas nya bostäder?

– Jag hoppas inte det, utan att vi kan få ett finansieringssystem som gör att det går att bygga hyresrätter ändå, säger Björn Johansson.

Läs också Klartecken för kritiserad förtätning i Västerås Astrid gjorde film om parkeringshuset utanför fönstret Drabbade hyresgäster får behålla sina lägenheter efter explosionen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.