Annons

Dansk modell till Sverige

Helsingborg Nu kan det som hände i Danmark komma till Sverige. Om allt går enligt planerna kan en ny form av marknadshyror införas från och med den första januari 2010.
I framtiden ska hyrorna styras av hur stor efterfrågan på lägenheter är på orten. Det föreslår en utredning om hyresrättens framtid.
Enligt förslaget ska bostadsköerna på orten fungera som riktmärke när hyran sätts och den får höjas med fem procent per år i attraktiva områden.
– Hos Helsingborgshem står 21 000 personer i kö hos det kommunala bostadsbolaget. Det är ett djävulskt tryck på lägenheter här, säger Hyresgästföreningens chefsförhandlare Stefan Bolin. Han konstaterar att det krävs rejäla hyreshöjningar innan det får någon effekt på köerna.
Enligt Hyresgästföreningens uträkningar kan hyrorna i ett område som Tågaborg i Helsingborg stiga med så mycket som 63 procent om förslaget blir verklighet.
– Vissa kommer att få flytta från stan helt enkelt eller så får man bo fler i varje lägenhet, säger Stefan Bolin.

Annons
Annons
Läs också Lånestrategier för hyresgäster Krisande hyresvärd förlorar hus – hundra hushåll påverkas av ekonomisk krasch ”Paketering” gav Roslagsbostäder ett skatteklipp på sju miljoner kronor Höga räntor går ut över hyresgäster: "Vi behöver en diskussion om detta" Tuffare tider: Allt färre klarar hyran i Östersund Rapport: Bostadsbolagen visar fortsatt god ekonomi: ”Ingen anledning att chockhöja hyror”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.