Annons

”De 2,6 procent som vi har begärt behöver vi verkligen”

Norrköping ​Hyresbostäders hyreskrav på 2,6 procent täcker inte de ökade kostnader som bolaget förväntar sig nästa år. Men bolaget väljer att spara i stället för att begära en högre hyreshöjning, enligt Hyresbostäders marknadschef Lars Löfgren.

​Hyresbostäders yrkande ligger på precis samma nivå som det som organisationen Fastighetsägarna redan lämnat för sina medlemmar i Norrköping. Henry Ståhl Fastigheter och Lundbergs har båda begärt 2,8 procent. Lars Löfgren säger att Hyresbostäder har sneglat på privatvärdarnas hyreskrav, men att bolagets bud i slutänden ändå bygger på den egna ekonomin.

– Självklart är konkurrensen en faktor, men det handlar inte bara om priset utan om vad människor får för sina pengar, säger han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt Lars Löfgren är 2,6 procent ett snålt tilltaget bud.

– Vi skulle egentligen ha behövt höja mellan tre och fyra procent för att kunna genomföra det vi vill nästa år. Men vi är medvetna om att lite måste ligga på oss själva också.

Annons

För att klara ekonomin planerar bolaget besparingsåtgärder. Framför allt handlar det om att försöka sänka energikostnaderna. Men för att lyckas med det krävs ofta kostsamma investeringar.

Läs ocksåNy satsning ska lyfta utsatta stadsdelar: "Det gäller att spräcka bubblorna"Två män står framför en byggnad i Klockaretorpet centrum.

– De 2,6 procent som vi har begärt behöver vi verkligen. Då får vi ändå bara täckning för kostnadsökningar som andra lägger på oss, som för värme, vatten och el, säger Lars Löfgren.

Förhandlingen om 2010 års hyror blev en segdragen historia där bolaget och Hyresgästföreningen kunde komma överens först efter en vända till Hyresmarknadskommittén. Hyresbostäder vill undvika att det upprepas.

– Vi vill att hyresgästerna i så god tid som möjligt ska få veta vad de kommer att ha för boendekostnader nästa år, säger han.

Annons
Läs ocksåNorrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över"Hyresgäst och Hyresbostäder i Norrköping

Förhandlingen inleddes under fredagen och fortsätter på tisdag i nästa vecka.

Läs mer om hyreskravet här:
http://www.hemhyra.se/artikel/ostergotland/hyresbostader-i-norrkoping-vill-hoja-hyrorna-med-26-procent-3301

Läs också Anitas värd vill höja hyran med 11 procent: ”Helt orimligt” Löser störningar med samtal: ”Vi tror inte man stör med flit” Flera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.