Annons

De blev blåsta på Blocket

Malmö ​Lundastudenterna Rachelle och Juho såg fram mot att flytta ihop. I stället blev de lurade på depositionen och flera månadshyror av en 27-årig Malmöföretagare.
Sammanlagt sju personer har polisanmält uthyraren, en 27-årig företagare. Alla nappade de på samma annons, en möblerad tvåa på 77 kvadratmeter på Klostergatan i centrala Malmö.
 
– Det är egentligen mer känslan av att bli lurad som gör ont än själva pengarna, säger Rachelle Lacharite och Juho Riikonen.
De betalade in 31 000 kronor till mannen efter att ha träffats flera gånger i lägenheten.  
 
– Det är mycket pengar för oss som studenter. Nu kommer vi inte att kunna lägga någon deposition på en ny lägenhet, konstaterar Rachelle samlat.
 
Som tur är har hon kunnat behålla sitt rum i ett kollektiv i Lund. I korridoren står fortfarande flyttlådorna kvar.
 
Rachelle tycker att de gjorde vad de kunde för att skydda sig: fick råd av Hyresgästföreningen, såg till att få en kopia på uthyrarens legitimation. Och betalade ingenting förrän kontraktet skrivits.
 
– Dessutom krävde vi ett skriftligt tillstånd från bostadsrättsföreningen att de godkände uthyrningen. Vi blev lovade att få det när det var dags att flytta in.
 
Försiktighetsåtgärderna räckte inte. Lägenheten visade sig tillhöra mannens ex-flickvän. Och nu är de inbetalade pengarna på 27-åringens konto borta.
 
– Bedrägeri är den nya brottsligheten. Det finns anledning att befara att den här typen av fall kommer att öka med tanke på hur lätt det är, säger Marcus Lundqvist, kriminalinspektör på polisens bedrägerirotel i Malmö.
 
Enligt honom väntade många av de drabbade länge med att anmäla 27-åringen eftersom han fortsatte att svara i telefon med en mängd olika svepskäl till varför de inte kunde flytta in just nu. 
 
– Man är kanske lite blåögd. Det är inte varje dag man råkar ut för bedrägeri utan de flesta tror gott om sina medmänniskor, säger Marcus Lundqvist.
 
27-åringen är inte känd av polisen sedan tidigare. Nu riskerar han 6 månaders fängelse för grovt bedrägeri.

Annons
Fakta: Så hyr du säkert

Betala ingen deposition innan du skrivit kontrakt. Se helst till att även få nycklarna.

Be att få se lägenheten. Om uthyraren befinner sig utomlands, avstå, eller kräv att en släkting eller vän visar lägenheten.

Kontrollera att bostaden verkligen disponeras av uthyraren och att tillstånd finns för uthyrning.

Läs också Guide till hemförsäkringar Facebook-bedragare döms till fängelse – så lurade de bostadssökande med falska annonser Stjäl bostadsannonser från Blocket – lurar dig skaffa dyra abonnemang: "Toppen av ett isberg" Bedragare blåste bostadssökande - lockade med falska annonser Notorisk bedragare lurar äldre att betala till "Hyresgästföreningen" Bostadsbedragare på nätet – så avslöjar du dem och undviker att bli lurad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.