Annons

Facebook-bedragare döms till fängelse – så lurade de bostadssökande med falska annonser

Umeå Två män i Umeå skapade en falsk profil på Facebook och lurade tolv personer på pengar genom att påstå att de hade en lägenhet att hyra ut. Nu döms båda männen till 18 månaders fängelse och skadestånd på 156 000 kronor.
Bilder från polisens förundersökningsprotokoll över kontakt mellan bedragarna och bostadssökande.
Bedragarna skapade en falsk användare på Facebook. Sedan kom de i kontakt med bostadssökande som de lurade på pengar.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om en 24-årig man som åtalades för att ha bedragit flera personer i Umeå. I de fallen påstod 24-åringen att han kunde hyra ut en lägenhet – något han aldrig hade för avsikt att göra. Vid samtliga fall fick mannen kontakt med personerna via Facebook.

I det åtalet dömdes mannen för sex fall av bedrägeri. Påföljden blev villkorlig dom med dagsböter, samt 71 000 kronor i skadestånd till brottsoffren som swishat pengar till honom.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Nu har samma man dömts till fängelse.

Tillsammans med en annan man, en 22-åring, har han lurat flera personer på pengar på ett liknande sätt som i de första fallen.

Annons

Skapade falskt alias på Facebook

I domen framgår att de två männen skapade en falsk användare på Facebook, med en kvinnligt namn och en bild på en ung tjej.

Genom olika Facebookgrupper fick de sedan kontakt med bostadssökande på flera platser i landet. Männen, genom den falska profilen, uppgav för bostadssökande att de hade lägenheter att hyra ut i Umeå, Uppsala respektive Stockholm.

I förundersökningsprotokollet går att läsa hur flera av intressenterna är tveksamma till upplägget och måna om att inte bli lurade. För att låta mer tillförlitliga har det falska kvinnliga aliaset flera gånger hänvisat till sin mamma ”Anita”. Facebookanvändaren skriver till exempel att hennes mamma kräver att deposition och första hyran ska betalas innan de kan gå vidare.

De bostadssökande har därefter betalat förskottshyra och deposition till 24- och 22-åringen.

Annons
Läs ocksåFriad trots sms: "Jag ska skära sönder dina äckliga soffor och bränna ner din lägenhet"En sammansatt bild i ett kollage med silhuetter, sms och en sönderbränd spis.

De två männen döms för att ha bedragit 12 personer. Totalt kunde 24- och 22-åringen lura till sig 156 000 kronor.

Båda männen döms för två fall av grovt bedrägeri och åtta fall av grovt bedrägeri medelst olovlig identitetsanvändning och brukande av falsk urkund. Påföljden för båda männen blir 18 månaders fängelse, samt skadestånd för de pengar de lurade brottsoffren på.

Läs också Jurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd" Svartsjuk flickvän vägrade flytta ut – gick bärsärk i lägenheten Svartbyggen och skrämda hyresgäster: Grillkungen i blåsväder Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.