Annons

De blir sjuka i sin lägenhet

Trelleborg Ständiga förkylningar, feber och nästäppa. Paret Hansmar misstänker att möglet i lägenheten gör dem sjuka. Men deras klagomål till Trelleborgshem registrerades aldrig.
Foto: Andreas Brunner
Vill flytta. Sarah och Paul Hansmar står i kö till andra lägenheter inom Trelleborgshem. ”Drömmen hade varit en lägenhet i centrum i stället. Vi vill bort från Malörten”, säger Sarah och får medhåll av Paul.

Hemma hos Paul och Sarah Hansmar snurrar takfläkten för fullt. Det är instängt i den lilla lägenheten i bostadsområdet Malörten. I badrummet bubblar tapeten och mögel växer under badkaret, något paret anmält upprepade gånger sedan i höstas.

– Jag kunde ringa 5-6 gånger till samma människa, åka ner till kontoret för att prata med någon. Ändå säger de att de inte fått någon anmälan av oss. Det har varit ett heltidsjobb att få Trelleborgshem att lyssna, säger Paul.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Under tiden har han och Sarah märkt hur de blivit allt sjukare av den dåliga inomhusmiljön. Sarah flyttade in i oktober förra året.

– Jag märkte att jag blev sämre och sämre när jag flyttade in här. Jag brukar aldrig vara sjuk men nu är jag sjuk nästan jämt, täppt i näsan, ofta feber. Och så har jag fått utslag, suckar Sara.

Hon väntar sitt första barn i januari och hoppas att boendesituationen ska ha löst sig till dess. Helst skulle hon vilja flytta till en annan lägenhet.

Annons
Läs ocksåRebecka bor i fukt och mögel – felanmälningarna fastnar hos värdenEfter ett drygt halvår i sin studentlägenhet är Rebecka Stenmark besviken på sin hyresvärd SGS. Fuktproblemen har gjort den inglasade balkongen obrukbar och märks även av inne i lägenheten.

– Det är inte så barnvänligt här, konstaterar hon.

Först i början av sommaren reagerade Trelleborgshem. Och gav beskedet att paret fick vänta till efter sommaren och semestrarna med att få något åtgärdat i lägenheten.

Paul tycker att Trelleborgshem borde kompensera dem för att de tvingats leva så länge med möglet.

Läs ocksåVärden felbedömde fuktskador – nu tvingas Miriam och hennes grannar flyttaMiriam Brattgård och hennes sambo har med bara några dagars varsel tvingats packa ihop sin lägenhet sedan en långvarig fuktskada blivit akut.

– Det har tagit hårt på oss. Vi mår inte bra, vare sig fysiskt eller psykiskt av detta. Jag betalar hyra för att det ska gå att bo här, säger Paul.

 På Trelleborgshem har man ingen förklaring till varför det dröjt innan man uppmärksammat felanmälningarna.

Annons

– Jag kan inte svara exakt på hur det gått till. Som jag förstår måste det vara någon miss i kommunikationen, säger Håkan Drakarve, fastighetschef på Trelleborgshem.

Men han menar samtidigt att en stor del av ansvaret till fördröjningen ligger på de boende själva.

– Vi gör det bästa vi kan för alla våra hyresgäster. Vi hade kunnat hinna med detta innan sommarsemestrarna men vi fick inte tag på hyresgästen, han svarade inte i telefon.

Läs också Möglet har tagit greppet om deras hem Så undviker du mögel – fyra riskplatser i lägenheten: ”Måste städa bort” La sin avföring i glasslådor – lät möglet ta över hela badrummet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.