Annons

De fixade bibliotek i tvättstugan

Göteborg På Vegagatan i Göteborg kan de boende krydda sin tvättid med nya läsupplevelser. Här har några hyresgäster nyss dragit igång ett tvättstugebibliotek som redan blivit populärt.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
, ,

Det doftar tvättmedel i källaren på Vegagatan 42 i Linnéstaden. Inne i den gemensamma tvättstugan brummar maskinerna för fullt. Tavlan för tvättider är fulltecknad de närmaste dagarna, som i de flesta hyreshus.

Men just den här tvättstugan skiljer sig från mängden. Rakt innanför dörren tronar en bokhylla full med böcker, film och tidningar som de boende ställt dit. Strax intill, i en ombyggd städskrubb, ryms ytterligare ett antal hyllmeter nyinköpt litteratur.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det är hyresgästerna Karin Eggert och Susanne Granström som tagit initiativet till det gemensamma tvättstugebiblioteket Blomstra. När de presenterade sin idé för värden, Stena Fastigheter, fick de napp direkt.

Nu har Stena inrett skrubben och bidragit med 10 000 kronor att köpa böcker för. Framöver är hyresgästerna lovade 4 000 kronor per år för påfyllning i hyllorna. Genom bibliotekets blogg hoppas initiativtagarna på många önskemål från grannarna.

– Vi vill att alla lägger in tips om vad man vill läsa, uppmanar Susanne Granström.

Annons
Läs ocksåVärdarnas knep som höjer hyran – därför betalar du mer än grannenPrivata storvärdar renoverar tomma lägenheter, strandar hyresförhandlingen och hyr sedan ut till hyror de själva sätter. Ibland pressas nya hyresgäster att skriva på avtal om att förhandla hyran direkt med värden. Fredrik Alexandersson vägrade. Det har sparat barnfamiljen många tusenlappar.

En som antagit utmaningen är nioåriga bokslukaren Klara Sievers. Hon har hjälpt till att välja ut stora delar av utbudet för barn, och är glad över möjligheten att kunna låna böcker när som helst på dygnet.

– En gång var vi här med mamma en sen kväll, i pyjamas. Jag behövde något att läsa för jag hade läst ut alla böcker hemma. Plötsligt hörde vi steg utanför. Då stod vi jättestilla och jättetysta, berättar hon.

Karin och Susanne hoppas att biblioteket förstås ska locka till läsning, men också bli en samlingspunkt som kan gynna den redan goda gemenskapen i huset. Planer finns på att göra om mangelrummet till en liten möteslokal för bokcirklar och samtal om litteratur.

Läs ocksåSå svarar värdarna på kritiken om smyginförd marknadshyra: ”Skillnaden minskar efterhand”Balder äger stjärnhusen i Frölunda. Niklas Dabrowski är bolagets huvudförhandlare. Ann Svensson är chef för bostadsuthyrning och hyresförhandling på Stena Fastigheter Göteborg.

– När hyresgäster träffas är det ofta för att man har något problem eller en protest. Men det här blir så lättsamt. Det är roligt att tänka på något kul man har gemensamt med andra. Det är en må-bra-faktor. Hög standard är kanske inte alltid fina golv. Det kan vara kultur också, säger Karin Eggert.

Annons

Susanne Granström delar gärna med sig av erfarenheter och råd till andra som vill starta något liknande i sitt eget bostadsområde.

– Så man ser hur lätt det är, och genomförbart. Vi har inte lagt ner mer jobb än man lätt klarar av. Och för en stor hyresvärd är det ju inga pengar.

Fakta: Klaras lästips för barn

Den stora hundhysterin och Den stora kattkonspirationen av Katie Davies.
Matilda av Roald Dahl.
Katitzi av Katarina Taikon.

Källa: Klara Sievers, nio år.

Fakta: Tvättstugebiblioteket Blomstra

Tvättstugebiblioteket Blomstra finns på Vegagatan i Linnéstaden och drivs av hyresgästerna där. Biblioteket har en egen blogg och finns även på Facebook.

Ytterligare ett tvättstugebibliotek finns inom Stenas bestånd. Det ligger på Fyrklöversgatan på Hisingen.

Läs också Dyrt bråk om tvättstugan – hyresgäst tvingas betala 8 400 kronor Hyresgästen stal el från tvättstugan – nu riskerar han att bli vräkt Tvättstugebråket urartade – 75-åringen bet värdens sambo i vaden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.