Annons

De flesta trivs men få engagerar sig i glesbygd

Nordanstig Det bor bara drygt 700 personer i Ilsbo i Nordanstigs kommun. 65 av hushållen bor i hyresrätt. Av dem är 15 med i Hyresgästföreningen. Lena Svensson är en av dem. Hon tror att eftersom trivseln är så hög så är engagemanget litet.
Foto: Lena Mattsson
Lena Svensson är en av få hyresgäster i Ilsbo. Här låg snön fortfarande för en dryg månad sedan.

Varför valde du att bli hyresgäst?
– Hyresrätt passar mig jättebra. Jag betalar för att få bo i min lägenhet men också för friheten att slippa fixa allt med ett hus. Jag kan inte bo bättre!

Vad är det bästa med att bo i Ilsbo?
– Det här är min hembygd och det är nära till allt. Det är en och en halv mil till Hudiksvall och en och en halv mil till Bergsjö. Och jag har skogen som är full av bär och svamp alldeles utanför.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men ni har ingen affär, ingen hälsocentral, inget bibliotek och affären är nedlagd?
– Ja, det mesta finns i Bergsjö men vi har en jättebra mack och där kan man hämta paket och varor från apoteket och systemet. Det fungerar jättebra!

I de 65 hyreslägenheterna här bor bara 15 medlemmar i Hyresgästföreningen, vad tänker du som är aktiv i föreningen om det?
– Vi har det bra här, jättebra, och när alla är nöjda är det svårt att få människor engagerade. För att engagera sig måste man ha ett starkt intresse, har man det så tar man sig den tid man behöver.

Annons

Vad gör ni i den lokala hyresgästföre­ningen?
– Vi hade många planer men vi kom av oss litet när vår lokal bliev vattenskadad. Men vi försöker ha olika aktiviteter och möten. När vi hade kolbullefest kom det massor av människor så det ska vi göra om! Och vi ska göra en drive för att bli fler medlemmar.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Hur ser Ilsbos framtid ut tror du?
– Den ser mycket bra ut. Ilsbo är den enda delen av Nordanstigs kommun som har ökat i invånarantal sedan kommunen bildades. Det är många unga familjer som flyttar hit.

Du verkar vara en väldigt positiv människa, stämmer det?
– Ja, jag är positiv och har humor, det måste man ha. Jag försöker att ta tag i problemen när de verkligen kommer i stället för att oroa mig innan för vad som kanske kommer.

Annons

Vad gör du när du vill koppla av?
– Då tar jag en promenad eller så går jag till hästarna och barnbarnen hos min dotter Camilla som också bor här i Ilsbo. Det är få saker som är så avkopplande som att gå ned till djuren och det är kul att vi har intresset tillsammans. Vi är ofta på tävlingar på helgerna och jag har funnits med på såväl träningar som tävlingar sedan hon var liten Nu hoppas vi på att någon av småpojkarna ska bli lika hästintresserad som vi.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

Sista frågan: Var tror du att du bor om tio år?
– Va!? (Stort förvånat skratt.) Jag bor här i Ilsbo såklart!

Fakta: Lena Svensson

Ålder: 60 år i höst.
Bor: Hyrestrea i Ilsbo i Nordanstigs kommun.
Hyra: 6 035 kronor inklusive garage.
Jobbar som: Arbetsmarknadsvägledare.
Fritidsintressen: Gå i skogen, sköta hästarna, barnbarnen.

Läs också Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.