Annons

De städar för ett bättre Pettersberg

Västerås De kallar sig Pettersbergs ambassadörer och ska bidra till att ge stadsdelen ett bättre rykte. Efter ett år av slit väntar en fin belöning för dem.
, , ,

Måndagseftermiddag på S:t Ilians skolas fritidsgård. Fyra killar sitter lätt nedsjunkna i de svarta skinnsofforna, rör lite i tekopparna framför sig. Nästan halva gruppen av Pettersbergs ambassadörer är samlade – gymnasiekillarna Reyan, Karwan och Yasin och så Nazrawi som går i åttan.  Killarna har mer eller mindre fritidsgården som sitt andra hem och kände alla redan varandra när de i våras fick frågan från fritidsledaren Bedros Özgün om de ville vara med i gruppen. Under ett år ska gänget några gånger i veckan plocka skräp, packa kassar på Ica, hjälpa till på gårdsfester och på andra sätt bidra till att skapa en god stämning på Pettersberg, en stadsdel som tidvis dragits med dåligt rykte.

För varje insats får gruppen en summa pengar som ska gå till en gemensam aktivitet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det börjar bli dags för dagens jobbpass. Svarta sopsäckar och gripklor dyker fram ur förråden och de svarta munkjackorna med de sju ambassadörernas bild på ryggen åker på.

– De här är fett sköna, upplyser Reyan Ali och drar på sig trädgårdshandskarna.
–Vet ni vad jag ser ut som nu? Som att jag gör samhällstjänst.

Runt fotbollsplanen brukar det samlas mycket skräp och pojkarna tar en första vända där. Det är också här, på en outnyttjad asfalterad plätt bredvid planen, som Bedros och hans ambassadörer vill skapa en samlingsplats för de unga i området. I stället för att de, som i dag, hänger kring kiosken och ”skrämmer folk även om de inte är skrämmande” som Bedros säger.

Läs ocksåNya ambassadörer på Pettersberg

Idéer saknas inte.

– Vi skulle vilja ha ett utegym, en grill och bänkar att sitta på. Och så vore det fett bra med en vattenslang så att alla på plan kan dricka och så, säger Reyan Ali.

Annons

Efter lite diskussioner har killarna kommit fram till vad de vill göra för den gemensamma potten.

Läs ocksåUnga ska hålla snyggt i Pettersberg

– Det är meningen att pengarna ska fungera som en morot. Målet är att få ihop 30 000 kronor som räcker till en gemensam Turkietresa i vår, säger Bedros Özgün.

Reaktionerna lät inte vänta på sig från jämnåriga i omgivningen när de hörde om projektet, enligt Bedros Özgün.

– De sa att killarna är töntar. ”Tror ni ni är coola, ska ni vara poliser nu”.

– Men när de fick höra vad vi ska göra efter ett helt år vill alla vara med! säger Reyan Ali.
– Sen känns det bra att göra något för samhället också, fyller Yasin Salameh i.

När städpasset är klart drar gruppen skrattande vidare mot Ica-butiken i Pettersbergs centrum där nästa uppgift väntar: att packa matkassar. Icahandlaren Musa Özer är lyrisk över förslaget.

– Jag tror på alla initiativ för att öka sociala kontakter i ett område. Om du känner igen ansikten är många problem lösta i samhället.

Annons

Kunderna verkar lite förvånade men glatt överraskade över hjälpen. Efteråt är killarna nöjda.

– Två sa nej på slutet, men annars blev de glada, säger Yasin Salameh.

– Vi har roligt när vi jobbar, det är 80 procent fokus men vi har kul också, säger Reyan Ali.

Projektet som han och de andra deltar i är ett samarbete mellan Pettersbergs fritidsgård och Hyresgästföreningen.

– Det här är ett sätt att engagera ungdomar i boende och miljö. Vi tror att om någon av ambassadörerna säger till en kompis som slänger skräp eller förstör något så kanske han eller hon lyssnar bättre än om en vuxen gör det, säger Hyresgästföreningens Ermina Jarcevic.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.