Annons

Unga ska hålla snyggt i Pettersberg

Västerås De kallar sig Pettersbergs ambassadörer och ska vara förebilder för andra unga. Dessutom ska de bidra till ett rent och snyggt Pettersberg.
Foto: Ermina Jarcevic
Pettersbergs ambassadörer kallar sig sju killar som under ett år ska se till att hålla rent och snyggt i Pettersberg. Bland annat.

Gruppen består av sju killar mellan 15 och 17 år och bildades för ungefär en månad sedan av Hyresgästföreningen och Pettersbergs fritidsgård. Tanken är att ungdomarna ska vara förebilder för andra i samma ålder, hålla snyggt i området och fota klotter och lägga ut på gruppens Facebook-sida, så att bostadsbolagen lättare ska kunna identifiera och ta bort graffitin. Ungdomarna kommer även att delta i städdagar i Pettersberg, hjälpa till på gårdsfester och finnas på plats i Hyresgästföreningens lokal några timmar varannan måndag där hyresgäster kan få hjälp med hur man använder mobilen.

–De har även egna förslag på vad de kan göra, som att packa ner varor åt kunder på Ica och hjälpa äldre bära kassarna hem, säger Ermina Jarcevic på Hyresgästföreningen som varit med och dragit i gång projektet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästföreningen har tidigare varit involverad i bland annat gårdsfester i området, i samarbete med bostadsbolagen. Men man ville även få med de yngre hyresgästerna.
–Det här är ett sätt att engagera ungdomar i boende och miljö. Vi tror att om någon av ambassadörerna säger till en kompis som slänger skräp eller förstör något så kanske han eller hon lyssnar bättre än om en vuxen gör det, säger Ermina Jarcevic.

Annons

Tanken är att ungdomarnas insatser ska belönas på något sätt.
–Fritidsledarna kommer att dela ut poäng efter hur många aktiviteter man deltagit i. I slutet av det projektet kommer gruppen att göra någonting tillsammans, men vad får de bestämma själva, säger Ermina Jarcevic.

Hur kommer det sig att det inte är några tjejer med i gruppen?
– Det blev så den här gången, fritidsgården valde ut den här gruppen och det råkade vara killar. Om vi fortsätter nästa år kanske vi bara har med tjejer, säger Ermina Jarcevic.

Annons
Läs ocksåNya ambassadörer på Pettersberg

Projektet är på prov och kommer att utvärderas efter ett år.

Läs också De städar för ett bättre Pettersberg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.