Annons

De tar tag i trygghetsfrågan i norra Uddevalla

Uddevalla Trygghetsfrågor och svarta hyreskontrakt. Det var ämnen som togs upp när Somaliska föreningen i Uddevalla ordnade bomöte.
Foto: Karin Gistedt
Fatima Hassan stod för översättningen när Hyresgästföreningens Marie Sundberg berättade för boende i norra Uddevallas stadsdelar om vilka rättigheter och skyldigheter man har som hyresgäst.

Klockan är sex och mörkret faller över Uddevalla. Inne på Dalabergs mötesplats är kaffet nybryggt och smörgåsarna framme.
– Det finns närmare 1 000 lägenheter här i norra Uddevalla. Och familjerna som bor här är stora. Uppåt fem personer i genomsnitt. Men vi saknar en gemensam röst när det gäller frågor som rör vårt boende, säger Luul Libaan.

Luul är ordförande i Uddevallas Somaliska förening. Det är de som har bjudit in till mötet. Kommunens integrationsenhet, studieförbundet ABF och Hyresgästföreningen är också med.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag vill berätta om hyresgästens rättigheter och skyldigheter. Många här är nya i Sverige och har inte hunnit få koll på det än, säger Marie Sundberg, folkrörelseassistent på Hyresgästföreningen.

Ett tjugotal personer ansluter till mötet. De är hyresgäster på Dalaberg eller Hovhult. Två socialt utsatta områden där utbildningsnivån är låg, arbetslösheten hög och trångboddheten stor.

– Den svarta hyresmarknaden är ett stort problem. Man kan köpa ett andrahandskontrakt här uppe för 30 000 kronor och gå före alla i bostadskön, säger Sharif Baseey, som bott på Dalaberg i tio år och som är så kallad brobyggare på kommunens integrationsenhet.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

– De svarta kontrakten är olagliga, otrygga och upplevs som något väldigt orättvist av de som stått i bostadskön länge. Det är riktigt illa att det skapats ett parallellt system för olovlig uthyrning, säger Sharif Baseey.

Annons

Thomas Aebeloe är vd för kommunala Uddevallahem. Han håller med om att de svarta kontrakten är ett stort problem.

– Vi har anställt två personer som jobbar heltid med enbart den här frågan. De ska avslöja vilka som sitter på flera kontrakt och hyr ut dem dyrt utan tillstånd, säger Aebeloe.

Läs ocksåHyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på filmBilden visar en hand som rotar runt bland underkläder. Bilden ärarrangerad.

Frågorna under kvällen är många och diskussionen livlig. Luul Libaan vill ha en stor samlingslokal som hyresgästerna kan hyra.

– Många här bor trångt. Därför behövs det en plats där man kan ordna fest, bröllop eller föreläsningar. Förut fick vi hyra Hyresgästföreningens Grannskapsstugamen det får vi tyvärr inte längre. Varför? undrar Luul Libaan.

Marie Sundberg svarar att Hyresgästföreningen saknar resurser att sköta uthyrningen men lovar att föra frågan vidare till ansvarig chef.

Annons

Fatima Hassan vill ha fler lyktstolpar för att förbättra tryggheten nattetid.

– Och så måste vi få ner trafikens hastighet på Fjällvägen, säger hon.

Innan kvällen är slut har en arbetsgrupp med tio personer bildats. Med stöd av Hyresgästföreningen ska gruppen jobba vidare för att förbättra bostadssituationen i norra Uddevalla.

– Det känns bra att vi tar tag i det här. Nästa steg blir att bjuda in Uddevallahem och få dem att lyssna på våra idéer, säger Fatima Hassan.

Fakta: Stort utanförskap

Dalaberg och Hovhult hamnar lågt när det gäller sysselsättning/studier, skolresultat, valdeltagande och ohälsotal. Andelen invånare med utländsk bakgrund är 64,5 respektive 56,3 procent.

Källa: Uddevalla kommun

Läs också Skrik och hot i brevinkastet kostar mannen 55 000 kronor Efter bomberna – trygghetsvandrande hyresgäster får stöd av Nooshi Dadgostar (V): ”Området tillhör Frölundaborna” Gottsunda inte längre särskilt utsatt område: "Det glädjer mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.