Annons

De unga vann – nu får de aktivitetshus i Karlslund

Landskrona Efter många års väntan får de unga nu ett eget aktivitetshus i bostadsområdet Karlslund. − Det känns jätte bra, säger Josef Zaaroua.
Josef Zaaroura är en av de ungdomar som kommer att jobba på det nya ungdomshuset. Foto: Gry Berglind

Egentligen är det en slump att det nu blir så. Den gamla fritidsgården låg i en skola och det var när den verksamheten skulle flytta till en ny lokal som kommunen såg en lösning.

– Jag träffade några av ungdomarna på ett möte i våras och visade den nya lokalen för dem. Det som är nytt är att de har fått vara med och påverka allt från vad de vill ha för typ av verksamhet till hur det ska se ut, säger Patrik Hohmann, sektionschef för individ och familj.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Josef Zaaroura är en av dem som har varit engagerad från start och kommer att vara timanställd på ungdomshuset. Han berättar att de kommer att ha en musikstudio, filmrum och ett kafé. Ungdomarna har själva varit med och renoverat, byggt och målat.

– Jag tror att ungdomshuset är bra för området. Nu har vi någonstans att vara på kvällarna. Det bästa är att vi får en egen lokal som vi får utforma efter egna önskemål.

Annons

”Äntligen”, utbrister Hyresgästföreningens Dragana Curovic, som är en av dem som engagerat sig i frågan. Det var i samband med att Karlslundsgruppen skulle utveckla bostadsområdet. Problemet var att de aktiviteter som fanns för ungdomar i området inte användes i den utsträckning kommunen önskade. Effekten blev att det uppstod mycket skadegörelse på området och de unga upplevde att de inte hade någonstans att ta vägen.

Läs ocksåDärför hamnar problemområdets nota på hyran: ”Nu gäller det att se upp”

I samtal med Dragana Curovic kom det fram att de ville ha ett eget hus utifrån deras egna önskemål och behov. En grupp åkte till Fryshuset i Stockholm på studiebesök och utifrån det började de skissa på ett liknande hus i Landskrona. Denna plan lämnandes till Karlslundsgruppen men inget hände.

I våras arrangerade Hyresgästföreningen, Landskronahem och kommunen en workshop med ungdomarna i området för att ta reda på hur de ville förändra Karlsund. Det mötet var laddat och slutade med att många blev frustrerade och fick nog. De sa att denna fråga hade de fått i fem år och än hade deras svar inte lett till något konkret resultat. Men nu har alltså kommunen lyssnat och i början av nästa år startar ett nytt ungdomshus på Karlslund.

Annons

Troligtvis invigs den nya lokalen i början av nästa år. Målgruppen är ungdomar mellan 13 till 18 år.

Läs ocksåJan-Åke får betala när det brinner - unik hyreshöjning i LandskronaJan-Åke Linderoth och huset på Koppargården som brann.

Läs även : ”Vi vill starta ett ungdomens hus”.

Läs också Medlemmar värvas via Facebook och Instagram Landskronahem kan frysa sin bostadskö Miljardsatsning i rullning - men har folk råd att bo kvar?

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.