Annons

Demokratiforum flyttar från Balkan till Sverige

Gävleborg Det började som ett biståndsprojekt på västra Balkan. Nu hoppas Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle kunna stå värd för Freja forums tioårsjubileum nästa år – i Sverige.

Sedan 2007 har Hyresgästföreningen region Aros-Gävle varit med och arrangerat Freja forum – ett ambulerande forum på västra Balkan som ska stärka demokrati och jämställdhet i regionen. Från början var projektet Sida-finansierat, men har sedan fortsatt i mindre skala.

– Freja forum har flyttat runt mellan alla länder i västra Balkan och även varit i Bryssel ett år, så det känns naturligt att forumet kommer hit till Sverige när det firar tio år. Det blir också ett tillfälle för alla intresserade i Sverige som inte har haft möjlighet att delta tidigare att göra det, säger Johan Pelling, regionchef på Hyresgästföreningen och en av deltagarna i årets forum, som hölls 6–8 november i Pristina, Kosovo.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Än så länge finns en del praktiskt kvar att lösa. På Balkan kan en stor del av deltagarna ta sig till forumet med buss, men till Sverige behöver de flesta ta flyget, vilket leder till större kostnader. Hyresgästföreningen kommer också att behöva lägga ner fler arbetstimmar än tidigare på forumet. Detta samtidigt som region Aros-Gävle har sparkrav på sig nästa år för att nå budget.

Annons

Hur går det ihop?

– Initialt har vi resonerat att vi åtminstone kan lägga den summa som var budgeterad för Freja forum nästa år innan vi visste att det skulle vara i Sverige. Vi hoppas också kunna hitta externa finansiärer och har bland annat påbörjat en ansökan till Postkodlotteriet. Kanske kan vi dessutom få in mer pengar från deltagaravgifter från andra organisationer när forumet hålls i Sverige, säger Johan Pelling.

Läs ocksåSå kan du få hjälp i hemmet när du blir äldre – och det här kan du krävaEn samling äldre människor utanför ett lägenhetskomplex.

2009 fick Hyresgästföreningen region Aros-Gävle kritik från sina revisorer, som ansåg att Freja forum till stor del låg utanför den verksamhet som Hyresgästföreningen ska bedriva enligt sina stadgar. Johan Pelling tycker precis som den dåvarande regionchefen Bertil Mattsson att Hyresgästföreningen måste kunna bidra till biståndsprojekt som inte har hyresgästfrågor i fokus.

Annons

– Det får inte vara en stor del av vår verksamhet, men en liten del tycker jag att vi måste kunna bidra med. Vi lär oss också mycket genom deltagandet som vi själva har nytta av, säger han.

Fakta: Freja forum

Freja forum är ett årligt ambulerande demokratiforum med fokus på västra Balkan. Det hölls första gången 2007.

På årets forum, 6–8 november i Pristina, Kosovo, var flyktingfrågor ett viktigt tema utöver demokrati och jämställdhet.

En svensk delegation på nio personer, varav åtta från Hyresgästföreningen region Aros-Gävle, deltog i årets forum.

Hyresgästföreningen betalade i år sitt eget deltagande, sina arbetstimmar och mat på en bankett, enligt Johan Pelling.

Läs också Efter höga hyresyrkandet från Uppsalahem: ”Många har tunna plånböcker nu” 16 500 hushåll får vänta på besked om hyran efter flera strandningar Hyresgästföreningen stöttar hyresgäster på Balkan med medlemspengar Råttor, fukt och dålig ventilation – hyresgästerna fick nog och anlitade privata jurister

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.