Annons

Deras hyra höjdes minst i Storgöteborg

Västra Götaland Privata Botrygg och kommunala Partillebo. Det är de två fastighetsbolag i Göteborgsregionen som haft de lägsta snitthöjningarna hittills i år.
Foto: Gustaf Görfelt
, ,

Botrygg och Hyresgästföreningen har kommit överens om en höjning på 0,45 procent. Det är den lägsta höjningen i Göteborgs kommun och tillsammans med uppgörelsen med Partillebo är det lägst även i Storgöteborg.

Ola och Anette Karlsson är nöjda med detta. De tycker även att deras boendekostnader är rimliga, med tanke på att huset är byggt 2008. Lägenheten som de hyr av Botrygg har hög standard med bland annat två terrasser.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är en fyra. Inräknat parkering, telefon, bredband och el betalar vi 11 600 kronor i månaden, säger Ola Karlsson.

I huset finns ett antal lägenheter där de boende har stöd enligt LSS på grund av olika typer av funktionshinder. Tony Lindberg som arbetar med att stödja de boende berömmer också han den låga hyreshöjningen.

– Det är väldigt positivt om den här gruppen förskonas från höga hyror. Det är många som brottas med ekonomin och har det dåligt ställt, säger han.

Läs ocksåTusentals får smyghöjd hyra efter strandade förhandlingar: ”Fattar inte vad de håller på med””Man bara skakar på huvudet”, säger hyresgästen Marita Andersson som själv har mångårig erfarenhet som förtroendevald inom Hyresgästföreningen. Hennes hyresvärd Västerstaden försökte smyghöja hyran på samma sätt för tre år sedan. Nu tänker hon och maken återigen fortsätta betala den gamla hyran tills förhandlingen är klar.

Fastighetsbolaget Botrygg har sitt säte i Linköping och har profilerat sig som en privatvärd som tar socialt ansvar. Även 2014 och 2015 har Botryggs hyreshöjningar i Göteborg stannat på 0,45 procent.

Annons

Botryggs vd Joachim Arcari menar att det är viktigt att hålla nere hyresökningarna om människor ska välja att bo kvar i hyresrätt framför bostadsrätt.

– Ökningarna vi har kommit överens om i år kanske inte riktigt motsvarar våra kostnadsökningar, vi gör lite lägre vinst. Men så länge räntorna fortsätter sjunka så har vi den marginalen, säger Joachim Arcari.

Läs ocksåBotrygg vill polisanmäla svartuthyrning i Gårda

Botrygg har haft liknande höjningsnivåer under de senaste åren. Partillebo har däremot inte gått med på en sådan låg höjning sedan åtminstone 00-talet. Hyresgästföreningens förhandlare Marcus Atterstam anser ändå att sifran är högst rimlig med tanke på läget. Räntor och inflation ligger historiskt lågt.

– Partillebo är ett starkt bolag med god ekonomi och ett välskött underhåll. Partillebo ska inte ligga i topp, sett till de lokala förutsättningarna, säger Marcus Atterstam.

Bolagets vd Pär Linder håller med om lägesbeskrivningen. Samtidigt menar han att överenskommelsen är något av ett vågspel.

Annons

– Vi kan inte veta förrän om ett år ifall det var en bra uppgörelse. Räntor, byggkostnader och energipriser kan mycket väl stiga under den närmaste tiden, säger Pär Linder.

LÄS MER:

Så mycket höjs hyrorna i Västra Götaland – hela listan

Fakta: Lönsamt äga hyreshus

Hyreshöjningarna i hela landet är de lägsta på tio år.Samtidigt är bostäder de mest lönsamma fastigheterna att äga. Snitthöjningen av hyror de senaste tio åren har varit 2,5 procent, men inflationen i snitt bara 1,1 procent.I år har inflationen varit noll.Källa: Fastighetstidningen

Läs också Nu renoveras de förfallna husen – men hyresgästen Filip har kluvna känslor Färdigförhandlat i Partille: 4 000 hushåll får högre hyra 1 april Bytesaffär ska ge billigare lägenheter i Gårdsten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.