HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

”Det är emot lagen att låta människor bo så!”

Ragunda Bara en av tre lägenheter i Ragunda hyreshus bestånd har ventilationsbesiktats enligt gällande lag, visar Hem & Hyras granskning. Vilket får hård kritik av Boverket.

Annica Eklund är ordförande i Ragunda kommuns bygg- och miljönämnd, som bär ansvaret för att obligatoriska ventilationskontroller, så kallade OVK-besiktningar, utförs.

Trots att nämnden har god kännedom om bristerna i hanteringen av besiktningarna så har de inte reagerat och ställt krav på bättring. Enligt lag ska ett bostadsbolag som slarvar med kontrollerna vitesföreläggas. Det har inte heller varit aktuellt trots att många av husen skulle ha kontrollerats för mer än sju år sedan.

Läs ocksåBarnrikehusen stämplades direkt – men Göran stortrivdes: "Ingen såg ner på oss"Göran tittar leende in i kameran. I handen håller han gamla foton. Infälld i bilden är ett kort på huset han växte upp i

Varför?

– Ja, jag vet inte faktiskt. Det är tragiskt, jag håller med. Men jag vet att de håller på att ta fram en tillsynsplan nu, säger Annica Eklund.

Wanda Rydholm, Boverkets OVK-specialist och certifierad ventilationskontrollant, blir mycket upprörd efter att ha tagit del av Ragunda Hyreshus besiktningsunderlag.

Läs ocksåRekordstora otillåtna överföringar ur allmännyttan: Över 320 miljonerEskilstuna, Kfast, värdeöverföring, otillåten värdeöverföring

– Det här är allvarligt! De går emot ett regeringsbeslut och borde haft ett vitesföreläggande för länge sen från nämnden.

Annons

Men om man måste prioritera för att man inte har råd med besiktningar och eventuella åtgärder då?

– Det finns inga ursäkter för att inte följa lagen som alla andra.

Läs ocksåRusning efter sista stödpengarna till hyresrätter: "Pengarna kommer inte att räcka"Pengar, byggbidrag,

Wanda Rydholm anser till och med att det är fel att hyra ut bostäder som inte har godkänd OVK.

– Människor ska inte behöva bo så! Hyresgästerna betalar för en god inomhusmiljö, säger hon.

Hem & Hyras granskning tycks nu ändå ha fått kommunen att agera.

Annons

Efter pressläggning av senaste numret, som utkommer idag, har Göran Hansson hört av sig till redaktionen. Göran Hansson är sedan ett år tillbaka t f chef på bygg- och miljökontoret i Ragunda kommun och ingår även i kommunens ledningsgrupp.

– Vi är ju också intresserade av att det här (läs: OVK-besiktningarna) ska skötas. I och med att bristerna nu har uppmärksammats kommer vi att ligga på Ragunda hyreshus att de gör upp en plan som vi sedan kommer att följa upp, meddelar han via telefon.

Läs även: Ingrid blev sjuk av dålig luft

Fakta: Obligatorisk ventilationskontroll (OVK)

Det är fastighetsägarens skyldighet enligt lag att låta behörig besiktningsman utföra OVK med tre eller sex års mellanrum, beroende på ventilationssystem. Intyg ska sedan sättas upp i entrén. Kommunens bygg- och miljönämnd är tillsynsmyndighet och kontrolleras i sin tur av länsstyrelsen.

Läs också Hissen låste in Nadja och hindrade hemtjänsten - men nya förslag ska göra hissåkandet säkrare Tre år efter obligatoriska ventilationskontrollen är problemen inte åtgärdade

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.