Annons

Tovas lägenhet fattade eld på grund av gammal el

Norrbotten På spisen puttrade potatisen och i ugnen var fisken på gång. Då slocknade plötsligt spisen och strax därpå slog lågor upp bakom den
Foto: Göran Lindh
Tova Nilsson i Luleå lagade middag när spisen plötsligt slocknade. Efter en kort stund upptäckte hon att det brann i väggen. Det var i en äldre väggkontakt ett elfel orsakade branden. Nu är den bytt och bara sotet minner om den otäcka händelsen

Tova Nilsson bor på Kyrkogatan i centrala Luleå. För några månader sedan förvandlades den middag hon höll på att laga till sin 11-åriga dotter och hennes kompis till ett riktigt drama.

– När spisen slocknade såg jag att en säkring hade gått. Jag gick och hämtade en ny, men kände att det luktade konstigt. Då såg jag ett flackande ljus bakom spisen. När jag drog fram den var det 20 centimeter stora lågor, berättar Tova Nilsson.
Sedan gick det snabbt. Dottern kom springande med brandsläckaren. Tova ringde Räddningstjänsten och under tiden började hon kväva elden med kökshanddukar.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Brandmännen sa att det var en rejäl kortslutning i eluttaget bakom spisen.
Tova Nilsson felanmälde händelsen och redan dagen efter kom en elektriker till lägenheten. Han konstaterade ett allvarligt elfel och uteslöt inte att det kunde gälla fler lägenheter i huset. Något som innebar en snabb åtgärd från hyresvärdens sida.

– Elektrikern pratade med hyresvärden, säger hon.
– Kort efter fick vi en lapp i brevlådan att alla lägenheter ska kontrolleras.
Allt gick bra, men Tova Nilsson kan ändå inte sluta fundera på vad som hade kunnat hända om barnen hade lagat mat ensamma hemma och samma sak hade hänt.
– Klart jag nojar lite. Och nu har jag fyra brandvarnare hemma, säger hon.
Hur gick det med middagen?
– Jodå, jag lyckades tillaga den på eftervärmen så barnen slapp vara hungriga.

Annons
Läs också Gösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt” Risk för chockhyreshöjning efter renovering – Elin, 31: "De måste skämta!" När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.