Annons

Tovas lägenhet fattade eld på grund av gammal el

Norrbotten På spisen puttrade potatisen och i ugnen var fisken på gång. Då slocknade plötsligt spisen och strax därpå slog lågor upp bakom den
Foto: Göran Lindh
Tova Nilsson i Luleå lagade middag när spisen plötsligt slocknade. Efter en kort stund upptäckte hon att det brann i väggen. Det var i en äldre väggkontakt ett elfel orsakade branden. Nu är den bytt och bara sotet minner om den otäcka händelsen

Tova Nilsson bor på Kyrkogatan i centrala Luleå. För några månader sedan förvandlades den middag hon höll på att laga till sin 11-åriga dotter och hennes kompis till ett riktigt drama.

– När spisen slocknade såg jag att en säkring hade gått. Jag gick och hämtade en ny, men kände att det luktade konstigt. Då såg jag ett flackande ljus bakom spisen. När jag drog fram den var det 20 centimeter stora lågor, berättar Tova Nilsson.
Sedan gick det snabbt. Dottern kom springande med brandsläckaren. Tova ringde Räddningstjänsten och under tiden började hon kväva elden med kökshanddukar.

Annons
ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Brandmännen sa att det var en rejäl kortslutning i eluttaget bakom spisen.
Tova Nilsson felanmälde händelsen och redan dagen efter kom en elektriker till lägenheten. Han konstaterade ett allvarligt elfel och uteslöt inte att det kunde gälla fler lägenheter i huset. Något som innebar en snabb åtgärd från hyresvärdens sida.

– Elektrikern pratade med hyresvärden, säger hon.
– Kort efter fick vi en lapp i brevlådan att alla lägenheter ska kontrolleras.
Allt gick bra, men Tova Nilsson kan ändå inte sluta fundera på vad som hade kunnat hända om barnen hade lagat mat ensamma hemma och samma sak hade hänt.
– Klart jag nojar lite. Och nu har jag fyra brandvarnare hemma, säger hon.
Hur gick det med middagen?
– Jodå, jag lyckades tillaga den på eftervärmen så barnen slapp vara hungriga.

Annons
Läs också Mardröm för hyresgästerna när ventilationen byts ut: "Psykisk och fysisk terror" Katastroffilmen skrämmer inte Kirunaborna: "Vi lever med en oro, men inte för att ramla ner i nåt hål" Brand i lägenhet under flytt – hyresgästen måste betala 1,5 miljoner Risk ladda cykelbatteriet hemma – antalet bränder har ökat Markos lägenhet totalförstörd efter batteribrand - blev hemlös: ”Aldrig mer elcykel”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.