Annons

Så uppstår elbränderna i din lägenhet

Västernorrland Har du gamla eldragningar i din lägenhet? Då kan det vara läge att be hyresvärden kolla över dem. I takt med att fastigheter blir äldre, åldras också den fasta elen. 2017 orsakade fel i elutrustning 28 bränder i Norrland.
Foto: Fontage: AnnaKarin Löwendahl/Pixabay

Efter andra världskriget ökade ­behovet av bostäder. Både på 40- och 50-talet byggdes det mycket runt om i landet. Flerfamiljshus restes och försågs med vatten, avlopp och el i varje lägenhet, vilket inte varit givet tidigare. Men den el som då var i det närmaste lyx håller på att bli ett problem. Ett riktigt farligt problem.

2017 brann det 28 gånger i lägenheter i Norrland, där elfel var orsaken.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Antalet elrelaterade bränder i Sverige ökar. Och det är i äldre fastigheter det oftast blir elfel med brand som följd, säger Magnus Karlsson, elinspektör.

Han är en av de anställda på Elsäkerhetsverket som arbetar med en utredning om elsäkerhet i bostäder. En delrapport lämnades i slutet av förra året. I det arbetet tittar verket bland annat på just äldre elinstallationer. Det framgår i rapporten att det främst är i byggnader från just 40- och 50-talet elrelaterade ­bränder uppstår.

Annons

– Problemet är att även en elinstallation åldras. Det har använts olika typer av plast som isolering kring elledningar till exempel. Plast åldras och kan bli skört, säger Magnus Karlsson.

Läs ocksåTovas lägenhet fattade eld på grund av gammal el

Det i sin tur kan då innebära att ledningar kortsluts, att gamla kontakter brister och blottar öppna ledningar och så vidare.

– Ännu så länge har vi bara lämnat en delrapport. Men den ger en uppenbar fingervisning i det här fallet. Risken för bränder orsakade av gamla elinstallationer ökar, säger Magnus Karlsson.

Annons

Däremot, vilket vägs in i den kommande slutrapporten, kan samma problem uppstå om tio år, i byggnader från 60-talet. Ett årtionde då det byggdes mer än någonsin i Sverige. Försäkringsbolagen följer därför verkets undersökning noga.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

– Det är ett ökande problem och något som kommer påverka försäkringsbolagen mycket. Så vi följer utredningen och bistår med det vi kan, säger Kristian Sandell på Svensk Försäkring, försäkringsbolagens samorganisation.

Siffrorna visar antal insatser som räddningstjänst gjort i flerfamiljshus, där brandorsaken anges vara fel i utrustning. Förutom brand i gamla fasta elinstallationer inkluderar siffrorna även bränder i gamla fast installerade apparater.

Fakta: Bra att ha hemma

• Brandvarnare ska finnas i alla bostäder. Brandsläckare är att rekommendera liksom brandfilt. Allt ska finnas lättillgängligt och alla hemma bör veta hur allt fungerar.
• Kontakta värden direkt om du misstänker elfel i lägenheten.

Läs också Eva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med den Tjuv trängde sig in i 87-årings lägenhet på jakt efter mat Krossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.