Annons

”Det pekar på ett sjukt system”

Östergötland Både Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna är kritiska till de kommunala hyresvärdar som vill satsa på bostadsrätter.

– Det pekar på ett sjukt system, att man måste bygga bostadsrätter för att ha råd med hyreslägenheter, säger Björn Johansson, ordförande för Hyresgästföreningen i region Sydost.

Enligt Hyresgästföreningen behöver det bli mer förmånligt att bygga hyreshus, bland annat genom att ändra skattelagstiftningen, till exempel att införa lägre moms på bostadhyror. Att kommunala bostadsbolag ska behöva bygga bostadsrätter tycker Björn Johansson är fel väg att gå.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag kan förstå varför de gör det, men jag gillar det inte. De har ett uppdrag där alla ska ha möjlighet till bostad. Det gör man inte genom bostadsrätter, förklarar han.

Annons

Även Fastighetsägarna, en intresseorganisation för privata hyresvärdar, är kritiska till att kommunala bolag ska bygga bostadsrätter.

– Jag tycker man kan sätta flera frågetecken. Är det verkligen det ett kommunalt bostadsbolag ska syssla med? Om man behöver få fram kapital för att bygga nytt så kan man sälja av en del av sina hyresfastigheter i stället, det tycker vi är en bättre lösning, säger Peter Sörman, näringspolitisk chef på Fastighetsägarna mittnord.

Annons
Läs ocksåGrannen rökte – kvinnan deponerade hyran: "Stridsåtgärd eller för att trakassera"
Läs också Så ska trenden vändas - Hyresgästföreningen vill få fler unga förtroendevalda Hyresvärdar bromsar byggandet - oroas av räntesmäll Nästa års hyror klara för Hallstahems hyresgäster Angelica får inte vara medlem - utesluts efter konflikt om hyror
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.