Annons

Dicksons stiftelse vill ändra stadgar

Göteborg ​​Förra året fick Robert Dicksons stiftelse  i Göteborg kritik för att det är kötid och inte behov som avgör vem som får hyra de lägenheter som blir lediga. Därför håller styrelsen
– Vi försöker undersöka om och hur vi skulle kunna modernisera det som stiftaren avsåg, säger Mats Arnsmar, Socialdemokratisk ledamot i styrelsen för Robert Dicksons stiftelse.
– Därför har vi bland annat tittat på vilka som bodde i husen när stiftelsen var ny och varför de räknades som mindre bemedlade. För om det var okej att poliser, snickare och sjökaptener bodde där då, borde det ju fortfarande vara okej.
Förra året granskade radioprogrammet ”Kaliber” flera av landets bostadsstiftelser, däribland Robert Dicksons som är Göteborgs största med närmare 900 lägenheter. Granskningen visade att trots donatorns uttryckliga vilja att lägenheterna ska hyras ut till mindre bemedlade företrädesvis ur arbetarklassen så var det i stället kötid som avgjorde.
Dessutom visade granskningen att bara 37 procent av stiftelsens hyresgäster låg under den inkomstgräns på 150 000 kronor om året som Skatteverket satt upp som definition på behövande. En inkomstgräns som en näringsdrivande stiftelse som Dicksons dock inte är skyldig att följa.
De här uppgifterna fick länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet, att reagera. Stiftelsen måste endera börja behovspröva när lediga lägenheter hyrs ut eller ansöka om att få ändamålsparagrafen ändrad hos Kammarkollegiet, så kallad permutation, var beskedet därifrån.
Men enligt Mats Arnsmar har stiftelsen redan på 90-talet gjort ett sådant försök men fått avslag. I stället hoppas han att styrelsen kan komma fram till en mer modern tolkning av stadgarna, en tolkning som även länsstyrelsen skulle kunna acceptera.
– Det skulle till exempel kunna vara en gräns för hur stor förmögenhet man får ha, säger Mats Arnmar. Vi vill ju göra ett bra jobb utifrån vad stiftaren avsåg och då är det inte roligt att bli anklagad för att bryta mot stadgarna.
– Vi för en fortlöpande dialog med stiftelsen och de har nu tid till 1 november att redovisa vad de vill göra för att uppfylla ändamålsparagrafen, säger länsassessor Lewi Djerf vid länsstyrelsen i Västra Götaland.
 

Annons
Fakta: Individuell mätning

FAKTA DICKSONS STIFTELSE: Grundad i Göteborg av Robert Dickson år 1856.Ändamålet är att upplåta bostäder till ”mindre bemedlade för arbetsamhet och ordentlighet kända personer, företrädesvis gift arbetsfolk. Dock bör i bostäderna rum upplåtas äfven för ett mindre antal qvinnor och enkor av god frejd”.Har närmare 900 lägenheter i bland annat Haga, Annedal, Landala och Majorna. Har planer på att bygga ytterligare runt 100 lägenheter.

Läs också Guide till hemförsäkringar Gyllene dynamon till Hem & Hyra – prisas för bästa arbetsledning Domen: Klart för chockhöjda hyror i hus för mindre bemedlade Trots hyresgästernas protester – hyrorna kan höjas 61 procent Striden om Robert Dicksons hyror fortsätter – länsstyrelsen överklagar Ny dom: Robert Dickson behöver inte sänka hyrorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.