Annons

Gyllene dynamon till Hem & Hyra – prisas för bästa arbetsledning

Nyheter I tre år på rad har granskningar från Hem & Hyra nominerats till Sveriges finaste grävpris: Guldspaden. Nu belönas redaktionen med arbetsledningens motsvarighet – den Gyllene dynamon.
Hem & Hyras redaktionschef Johan Sjöholm och editionschef Anna Tiberg tilldelas arbetsledarpriset Gyllene dynamon, för redaktionens framgångsrika satsning på granskande journalistik.
Foto: Conny Pettersson
Hem & Hyras redaktionschef Johan Sjöholm och editionschef Anna Tiberg tilldelas arbetsledarpriset Gyllene dynamon, för redaktionens framgångsrika satsning på granskande journalistik.

Det var under helgens Grävseminarium i Luleå som Hem & Hyras redaktionschef Johan Sjöholm och editionschef Anna Tiberg gemensamt belönades med arbetsledarpriset Gyllene dynamon.

– Jag är så otroligt att glad att vårt sätt att jobba med aktiva redaktörskap erkänns på det här viset. Jag har alltid ansett att en chefsposition i sig är tom. Du måste fylla den med något som andra har nytta av. Att våra medarbetare och även juryn nu verkar tycka att vi lyckats fylla våra roller på ett vettigt sätt är den finaste utmärkelse man kan få, säger Johan Sjöholm.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Priset delas ut av Föreningen grävande journalister. Det premierar enstaka grävprojekt eller ett långsiktigt uppbyggande av en arbetsmiljö och rutiner som främjar undersökande journalistik.

Hem & Hyras editionschef Anna Tiberg tog emot priset på plats i Luleå, för sin och Johan Sjöholms räkning.
Hem & Hyras editionschef Anna Tiberg tog emot priset på plats i Luleå, för sin och Johan Sjöholms räkning.

”För att de visar att 1 + 1 blir 3, att det går att skapa en gemenskap i en utspridd mångfald – och att summan ger genomslag”, skriver juryn i sin motivering.

– ­Det är en oerhört fin utmärkelse som jag och Johan har fått, och den reflekterar naturligtvis hela Hem & Hyra. Vi har gjort en gemensam, och stundtals svindlande, resa de senaste åren. Att arbetsleda grävande journalistik är en väldigt meningsfull arbetsuppgift, jag är så tacksam över det vi lyckats åstadkomma. Jag kunde inte vara stoltare över oss, och över alla tidningens medarbetare, säger Anna Tiberg.

Annons
Läs ocksåNominerade för femte året i rad: Hem & Hyra kan vinna guldspade för granskning av socialtjänsten

Fyra nomineringar på tre år

Hem & Hyra har de senaste tre åren varit nominerade till Guldspaden för fyra olika granskningar, som alla har arbetsletts av Anna Tiberg och/eller Johan Sjöholm.

För två år sedan nominerades reportrarna Anders Paulsson och Kristina Wahlgren för Bostad till varje pris, om hur Malmö stad betalade mångdubblade hyror när de ordnade lägenheter till hemlösa.

Förra året nominerades reportrarna Anna Rytterbrant och AnnaKarin Löwendahl för Jakten på en adress, om den dolda handeln med folkbokföringsadresser.

Läs också”Den stora köpfesten” gav guldspade till Hem & HyraIda Karlsson, Linda Dahlin, guldspaden

Den granskningen belönades med Guldspaden, i konkurrens med ytterligare ett gräv från Hem & Hyra: Sverige töms av Aron Andersson och Conny Pettersson, om hur samhällsservice lämnar glesbygden i utflyttningens spår.

Annons

I år var granskningen Adresskaoset ett av tre nominerade bidrag i magasinsklassen. I granskningen avslöjar reportrarna Anders Paulsson, Kristina Wahlgren och AnnaKarin Löwendahl hur den skärpta folkbokföringslagen slagit snett och drabbat hemlösa. 2021 års Guldspade gick dock till Dagens Arbete för grävet Sjuka Samhall.

Hem & Hyras redaktion har även prisats i flera andra sammanhang de senaste åren.

Läs också Hem & Hyra kan vinna guldspade igen – här är nominerade grävet Hem & Hyra-redaktörer prisas för modig bevakning av viktigt område Hem & Hyras granskning vinner Guldspaden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.