Annons

Drottninghög kan komma att rivas

Helsingborg Om ett par veckor presenteras arkitekternas förslag på hur miljonprogrammet Drottninghög ska upprustas. Men risken finns att det inte blir någon upprustning av själva husen – istället kan de komma att rivas.
Hyreshusen på Drottninghög med cirka tusen lägenheter är liksom många andra miljonprogram i stort behov av renovering. Stammar och el behöver bytas ut och hela området med vägar och grönområden ska ses över.
– Området behöver förnyas, fräschas upp och bli tryggare, säger Petter Svanborg, affärsutvecklare vid Helsingborgshem.
Tre arkitektbyråer har fått i uppdrag att komma med förslag på hur området kan förändras. Arkitekterna har fått mer eller mindre fria tyglar, vilket innebär att hyreshusen från 60-talet kan rustas upp – eller jämnas med marken.
– Det troliga är att vi inte kommer att riva några hus. Ett sådant scenario känns rätt avlägset. Men vi har inte gett några sådana begränsningar i uppdraget, säger Petter Svanborg.
Berit Karlsson har bott på Drottninghög sedan husen byggdes på 60-talet. Trots att hon bott i där större delen av sitt liv känner hon sig inte särskilt orolig för en eventuell rivning.
– Det poppar upp olika rykten hela tiden, men jag vet för lite för att oroa mig, konstaterar hon. Vi får se vad som händer. Men helt klart är att här behöver underhållas. Stammarna är dåliga – man ser den där bilen från ”Ring så spolar vi” hela tiden.
 
Enligt Petter Svanborg finns det ingen anledning för hyresgästerna att känna oro för sina hem.
– Vårt syfte med det här är att vitalisera området. Hyresgästerna ska känna att de bor tryggt.

Den 26 juni presenterar arkitektfirmorna sina förslag.
– Därefter tar vi en intern diskussion, säger Petter Svanborg. Det handlar om vad vi ska göra, kostnader, och hur vi hanterar de boende under en ombyggnad. Till hösten bestämmer vi hur vi ska gå vidare.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Annons
Läs också Uppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljoner Hyresgäster tvingas flytta för ny bensinmack: "Jag fick total panik" Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig" Åses stadsvandring blottlägger gränserna i Gränby Lennart är ensam kvar i hyreshuset som ska rivas men vägrar att flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.