Annons

Dubbla hyran efter renovering

Östersund Christoffer och Fridas lägenhet i Östersund är topprenoverad. Hyran är 8 400 kronor i månaden. Grannen med funkisstandard betalar hälften.
Foto: Åsa Eriksson
Standardskillnad. "Vi skulle aldrig ha råd att bo så här om vi inte hade haft två inkomster. Vi vill ha det fräscht, men kanske inte till vilket pris som helst", säger Christoffer Antonsen, som betalar dubbelt upp än vad grannens orenoverade lägenhet kostar (lilla bilden).

Läs också: Hyror pressas upp av koncept

Snyggt och fräscht. Parkett i alla rum och vitvaror i rostfritt. Kakel och klinker i badrummet. Hyra efter en så kallad konceptrenovering: 8 400 kronor i månaden.
– Visst det är dyrt, men eftersom vi har två inkomster klarar vi av det, säger Christoffer Antonsen.
Han och sambon Frida flyttade till tvåan på Grundläggargränd i ­centrala Östersund för tre år sedan efter den ­lägenheten renoverats.
– Nu måste vi ändå flytta för att kunna spara lite pengar för att köpa hus sen. Men det är svårt att hitta något. Vi ­hyrde i andra hand förut och det var sämre standard till samma pris, säger Frida.

Annons
ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Hyresvärden Rikshem renoverar en lägenhet i taget vartefter de blir lediga. Efteråt kan en lägenhet ibland bli lika dyr som Östersundshems nyproduktion. För att ha råd krävs ofta två inkomster.
Sandra Gunnarsson bor med sin 4-­årige son på samma gård som Christoffer och Frida. Lägenheten är lika stor, men några hundralappar billigare.
– 7 800 kronor är fortfarande ­mycket om du bor ensam. Jag skulle ­mycket ­hellre betala en lägre hyra för ­lägre ­standard. Jag struntar i om skåp­luckorna är nya, det spelar ingen roll för mig.
Kanske hade grannens orenoverade funkislägenhet för 4 200 kronor i månaden passat bättre.
– Ja, det borde finnas fler billiga lägenheter. Men de blir ju färre när fler renoveras och blir så dyra sen, säger Sandra.

Petter Jurdell, Rikshems affärs- och hållbarhetsutvecklingschef, vill skapa fastigheter som har fler lägenheter med olika hög standard. För att dem som ­tjänar mer ska bo kvar.
– Vi vill möjliggöra för dem som vill ha högre kvalitet att stanna i området. Vi vill gärna se att människor med hög och låg inkomst möts i samma hus, säger Petter Jurdell.

Annons
Läs också Bluffsajt stal Jonas lägenhetsannons – nu används den för att vräka honom Hyresgästen lämnade kvar möbler – och död katt "Inte klokt": 888 kronor för att byta ett lysrör – värden backade och sänkte priserna Per fick pengar tillbaka – så kan du upptäcka om din värd höjer hyran utan att förhandla Värden höjde hyran utan att förhandla - nu får Per och Eva pengar tillbaka

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.