HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Dyra elnät pressar upp hyrorna i länet

Västmanland Elnätsavgifterna stiger mer i Västmanland än i övriga landet. I Sala är senaste årets ökning så hög som 9,2 procent. Nu ställs det krav på politiska åtgärder.

Utvecklingen med höjda avgifter för elnäten fortsätter att drabbar invånarna i Västmanland extra hårt.

Det visar den årliga så kallade Nils Holgersson-undersökningen som belyser skillnader mellan olika kommuner för utgifter som är kopplade till hyresboendet.

Läs ocksåStrömstad har näst dyraste vattnet i Sverige

I hela Västmanland har elnätsavgifterna – det vill säga det pris som konsumenterna betalar för själva ledningen som elen levereras via – ökat med 6,2 procent sedan förra året. Det är 1,1 procent mer än i landet som helhet.

Men skillnaderna är stor mellan de olika kommunerna. I Sala var höjningen 9,2 procent medan avgifterna i Västerås och flera mindre kommuner steg med 5,7 procent.

Nu höjs röster för att avgiftsnivån ska hållas nere via politiska åtgärder så att inte konsumenterna ska drabbas så hårt och orättvist.

Läs ocksåDyrast att duscha i Ockelbo – billigast i Solna

– Skillnaden mellan olika kommuner är stor och kunderna är helt i händerna på elnätsleverantörerna. Vi kräver politiska åtgärder för att stävja dessa kraftiga höjningar, säger Jennie Wiederholm, Nils Holgersson-gruppens ordförande, i en kommentar.

I 141 av 290 svenska kommuner har de tre stora bolagen Vattenfall, Ellevio och Eon monopol på elnäten. Något som ger dem en mycket stark position med följd att företagens prisjusteringar får stort genomslag.

– Vi vill särskilt inskärpa vikten av att de här stora, ekonomiskt starka bolagen tar sitt ansvar för en balanserad prisutveckling, säger Jennie Wiederholm.

Läs ocksåM-politiker: Hyresgästföreningen ljuger om marknadshyror

 

Fakta: Höjde mest

Sala 9,2 procent

Skinnskatteberg 6,1 procent

Norberg 6,1 procent

Surahammar 6,1 procent

Fakta: Höjde minst

Västerås 5,7 procent

Arboga 5,7 procent

Kungsör 5,7 procent

Hallstahammar 5,7 procent

Köping 5,7 procent

 

Läs också Höjt byggstöd till Sandviken Värdar köper av varandra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.