Annons

Dyrast vatten och avlopp i Jokkmokk

Nyheter ​Skillnaden i taxorna för vatten och avlopp är stora, visar årets Nils Holgersson-rapport. Billigast är det i Stockholm och dyrast i Jokkmokk.

​Medan kostnaden för vatten och avlopp för en exempellägenhet på 67 kvadratmeter är 115 kronor i månaden i Stockholm är den hela 515 kronor i Jokkmokk. Medelkostnaden i riket ligger på 300 kronor. Undersökningen tar ingen hänsyn till anläggningskostnaden som i en glesbefolkad kommun i regel är högre än i en storstad.

När totalkostnaden för fjärrvärme, el, avfall och vatten och avlopp räknats ihop är Luleå den kommun som är billigast medan Munkedal är dyrast. I kronor räknat är månadskostnaden för exempellägenheten i Luleå 1 185 kronor medan den är hela 2 060 kronor i Munkedal.
Skillnaden kan bero på olika förutsättningar. Exempelvis är sophämtningen ofta beroende av hur tätbefolkad kommunen är och om den har stor andel fritidsboende. Fjärrvärmen är oftast dyrast på mindre orter där man har tämligen nya fjärrvärmenät. Men det är inte hela sanning-en. Många kommuner med sedan länge etablerad fjärrvärmeverksamhet har höjt priset mest de senaste åren. Där kan vilket avkastningskrav som ligger bakom ha en stor betydelse.

Annons
ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Nils Holgersson-undersökningen är en årlig granskning av taxekostnader för boendet som görs i samarbete mellan Hyresgästföreningen, Sabo, Fastighetsägarna, HSB och Riksbyggen.

Annons
Läs också Hyresgästers tacokväll billigast i Kristianstad Gullspångsborna har högst elnätsavgift i Västra Götaland Elnätsavgifterna slår orättvist Så mycket dyrare har elen blivit i din kommun Så här mycket kostar din sophämtning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.