Annons

Gullspångsborna har högst elnätsavgift i Västra Götaland

Västra Götaland Nästan 3 750 kronor per år för en hyresgäst i en genomsnittlig lägenhet. Det är vad Gullspångsborna får betala i elnätsavgift per år. Regionens lägsta avgift finns i Lidköping. Där ligger priset på 1 856 kronor.
Foto: Kajsa Wedberg/Minna Ulin
Gullspångsborna har högst elnätsavgift i Västra Götaland.

Efter fem år av höjningar har avgiften på el börjat sjunka i flera av landets kommuner. Men avgifterna skiljer sig mycket åt. Det visar den årliga Nils Holgersson-undersökningen, som varje år tas fram i samarbete mellan Hyresgästföreningen och fyra andra bostadsorganisationer.

I Västra Götalandsregionen toppar Gullspång listan över den högsta elnätsavgiften. Där får en hyresgäst som bor i en genomsnittlig lägenhet beta 3 748 kronor per år. Det är nästan tvåtusen kronor dyrare än för samma jämförelselägenhet i Lidköping, där årskostnaden för motsvarande lägenhet är 1 856.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Lennart Derehag är ordförande för Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg. Han säger att det är viktigt att hålla ner hushållens kostnader för el, vatten och avlopp.

– Avgifter för lokala taxor och avgifter är drygt en tredjedel av boendekostnaden för en genomsnittlig hyresrätt. Samtidigt kan hushållen inte välja en annan leverantör där avgifterna rusar iväg. Snabba förändringar kan slå hårt mot hushåll i enskilda kommuner, och det är viktigt att de avgifter som tas ut kan motiveras som rimliga, säger Derehag.

Annons

Skövdeborna har fått regionens största avgiftshöjning. Där har priset gått upp med drygt 19 procent sedan i fjol. Enligt Lennart Derehag riskerar stora avgiftsökningar från ett år till ett annat slå hårt mot enskilda hushåll.

Läs ocksåSå kämpar Pia-Marie och Inga mot sina sjuka mammors skyhöga hyror: "Chockhöjning"Strid mo hyror på äldreboende

– Den här ryckigheten behöver vi komma bort ifrån. Eventuella höjningar av avgiften bör göras över tid, säger han.

Hela Nils Holgersson-rapporten hittar du här:

Annons

Nils Holgersson 2020

Läs ocksåHyresgästers tacokväll billigast i Kristianstad
Läs också Billigast för Varbergs hyresgäster att värma tacobuffén Sala går mot strömmen - elpriset rusar Höjt pris på pellets chockar Gullspångsbostäder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.