Annons

Elnätsavgifterna slår orättvist

Kalmar Elnätsavgifterna skiljer sig åt mellan hyresgästerna i Kalmar län. Dyrast är det för hyresgäster i Hultsfred, Högsby, Mönsterås och Mörbylånga.
Foto: Gry Ellebjerg
Hyresgästföreningen vill ta i med hårdhandskarna för att sänka kostnaderna.

Hyresgäster i Hultsfred, Högsby, Mönsterås och Mörbylånga kommun betalar en elnätsavgift på 119,6 öre per kilowattimme (kWh) inklusive moms. Det är den högsta avgiften i länet och även högre än medelvärdet nationellt, 93,9 öre per kWh. Hade hyresgästerna bott i grannkommunen Västervik hade de endast behövt betala 76,1 öre per kWh. Västerviks kommun har nämligen den lägsta elnätsavgiften i hela länet. Det visar den senaste Nils Holgersson-rapporten.

Kommunerna som sticker ut i länet har en sak gemensamt. De har alla elnätsleverantören E.ON,

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är tragiskt hur kostnaderna kan skjuta i höjden så pass. Regeringen skärpte reglerna för elnätsföretagens intäktsramar augusti 2018. Visst har kostnadsökningen minskat något nationellt, men här ser jag inte att elleverantören efterföljer förordningen, säger Björn Johansson.

Landsbygdskommuner har rent generellt högre elnätsavgifter än tätortskommuner. Större avstånd mellan hushållen innebär mer nät per kund på landsbygden. Enligt förordningarna ska samma pris gälla för samtliga kunder i samma elnätsområde. 

Annons

– Det går inte att förhandla priset. Skälet är att lagstiftningen tydligt säger att vi måste ha en objektiv och icke diskriminerande prissättning. Alla kunder med samma produkt betalar alltså samma elnätspris, säger Ivan Loftrup-Ericson på Eon.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Energiinspektionen har till uppgift att granska att elnätsleverantörernas avgifter är rimliga. De granskar elleverantörerna var fjärde år.

– Man räknar på en intäktsram på fyra år när man sätter priserna. Efter den fyraårsperioden kan vi utvärdera om den avgift som Eon och andra leverantörer begärt överensstämmer med deras utgifter. Då först kan man reglera avgifterna inför nästa fyraårsperiod, säger Rebecka Turesson på Energiinspektionen.

Nu vill Hyresgästföreningen ta i med hårdhandskarna för att sänka kostnaderna och jämna ut skillnaderna mellan stad och land.

Annons
Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

– Nu satsar vi på påverkansarbete på lagstiftarna, säger Björn Johansson.

 

Läs också Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.