HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Elnätsavgifterna slår orättvist

Kalmar Elnätsavgifterna skiljer sig åt mellan hyresgästerna i Kalmar län. Dyrast är det för hyresgäster i Hultsfred, Högsby, Mönsterås och Mörbylånga.
Foto: Gry Ellebjerg
Hyresgästföreningen vill ta i med hårdhandskarna för att sänka kostnaderna.

Hyresgäster i Hultsfred, Högsby, Mönsterås och Mörbylånga kommun betalar en elnätsavgift på 119,6 öre per kilowattimme (kWh) inklusive moms. Det är den högsta avgiften i länet och även högre än medelvärdet nationellt, 93,9 öre per kWh. Hade hyresgästerna bott i grannkommunen Västervik hade de endast behövt betala 76,1 öre per kWh. Västerviks kommun har nämligen den lägsta elnätsavgiften i hela länet. Det visar den senaste Nils Holgersson-rapporten.

Kommunerna som sticker ut i länet har en sak gemensamt. De har alla elnätsleverantören E.ON,

Läs ocksåKrylbo: Lägenheter utan bygglov i före detta vårdcentral

– Det är tragiskt hur kostnaderna kan skjuta i höjden så pass. Regeringen skärpte reglerna för elnätsföretagens intäktsramar augusti 2018. Visst har kostnadsökningen minskat något nationellt, men här ser jag inte att elleverantören efterföljer förordningen, säger Björn Johansson.

Landsbygdskommuner har rent generellt högre elnätsavgifter än tätortskommuner. Större avstånd mellan hushållen innebär mer nät per kund på landsbygden. Enligt förordningarna ska samma pris gälla för samtliga kunder i samma elnätsområde. 

– Det går inte att förhandla priset. Skälet är att lagstiftningen tydligt säger att vi måste ha en objektiv och icke diskriminerande prissättning. Alla kunder med samma produkt betalar alltså samma elnätspris, säger Ivan Loftrup-Ericson på Eon.

Läs ocksåBetalade hyran för sent – nu måste Trosabon flytta

Energiinspektionen har till uppgift att granska att elnätsleverantörernas avgifter är rimliga. De granskar elleverantörerna var fjärde år.

– Man räknar på en intäktsram på fyra år när man sätter priserna. Efter den fyraårsperioden kan vi utvärdera om den avgift som Eon och andra leverantörer begärt överensstämmer med deras utgifter. Då först kan man reglera avgifterna inför nästa fyraårsperiod, säger Rebecka Turesson på Energiinspektionen.

Nu vill Hyresgästföreningen ta i med hårdhandskarna för att sänka kostnaderna och jämna ut skillnaderna mellan stad och land.

Läs ocksåNär Bernts fru gick bort kraschade allt – nu sover han i trappuppgångar

– Nu satsar vi på påverkansarbete på lagstiftarna, säger Björn Johansson.

 

Läs också 6 000 lägenheter i Uppsala får öppet nät Stolar ska ha slängts ut från balkong – nu riskerar hyresgästen kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.