Annons

Dyrt störa grannen med fest

Skåne ​Festnotan kan bli mycket dyrare än du räknat med. Hem & Hyras granskning i norra Skåne visar att ett besök av störningsjouren kan kosta upp till 2 000 kronor.

Fester och hög musik är de vanligaste orsakerna till att grannar blir störda. Många bostadsbolag anlitar vaktbolag som åker ut på plats för att ta itu med problemet. Det kommunala bostadsbolaget Bjuvbostäder är ett av dem.

– Upprepade störningar kan leda till att skötsamma hyresgäster flyttar. Vi tycker att man ska kunna bo i lugn och ro. Därför tycker vi att det är rimligt att den som stör får betala, säger Bjuvbostäders vd, Ronny Sörensson.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men trots att du fått en faktura är det inte säkert att du måste betala.

Annons

– För att bostadsbolaget ska få ta ut en avgift för utryckning vid störningar, ska detta finnas med som ett villkor i hyresavtalet, säger Hyresgästföreningens jurist, Evalena Agertoft

 

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

Så mycket kan kalaset kosta där du bor:
Bjuvbostäder: 1 300/1 950 kr*
Landskronahem: 0 kr
Munkaljungbybyggen: 1 830 kr
Svalövsbostäder: 0
Ängelholmshem: 0 kr
Båstadhem: 0 kr
Treklövern: 950 kr
Helsingborgshem: 0 kr
Höganäshem: 0 kr
KKB: 0 kr
Kvidingebyggen: 0 kr
Perstorps Bostäder: 0 kr
ABK: 509 kr
Hässleholmsbyggen: 0 kr
Bromöllahem: 1 031 kr
Klockaren: 0 kr
Hörbybostäder: 0 kr
Höörs Byggnads AB: 0 kr
Osbybostäder: 0 kr

Annons

* Om det är en väktare kostar det 1 300 kronor och om det är två väkare kostar det 1 950 kr.

Fakta: Så gör du om du blir störd


Skriv dagbok. Anteckna tid och vilken typ av störning det gäller.
 Ta kontakt med fler grannar. Spelar någon hög musik nattetid, är det troligen inte bara du som blir störd.
Kontakta störningsjouren om det finns en sådan där du bor.
Hyresgästföreningen kan hjälpa dig i kontakterna med värden, och kan också ta ärendet vidare till hyresnämnden om störningarna inte upphör. Där är dagboks-anteckningarna, vittnesmålen och eventuella loggar från störningsjouren ett bra stöd. Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Lämnade alla kranar öppna – nu vräks hyresgästen efter flera översvämningar Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda" Trodde grannarna var KGB-agenter som stal och rullade svarta föremål – tvingas flytta Hög musik och krossade fönster - nu tvingas mannen flytta: "Ville ge honom en chans"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.