HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

E-post fråga för tingsrätten i ordförandetvist

Stockholm Det hettade till i tingsrätten när Hyresgästföreningens förre regionordförande begärde att få tillgång till sitt e-postkonto. Finns det kvar? Går det att återskapa? Och behöver det i så fall lämnas ut?

Hyresgästföreningens förre ordförande Greger Björkegren suspenderades från samtliga uppdrag i oktober 2014. Han har stämt föreningen på 1,5 miljoner i obetalda arvoden. En muntlig förberedande förhandling hölls i tingsrätten i september förra året. I veckan var det dags igen, eftersom Björkegren inte fått tillgång till sin e-post och kräver det för sin bevisning.

Fyra vittnen var kallade. Hyresgästföreningens förbundschef Jonas Nygren fick svara på frågor om IT-policy och rutiner. Han sa sig inte ha detaljinformation men att mejlkonton raderas när personen slutar. Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder var näst på tur. Också hon hänvisade till IT-policyn och rutiner för radering av e-postkonton.

Läs ocksåBarnfamiljen vann i tingsrätten - får kvarts miljon för byggbuller

Därefter hördes Björn Johansson, ordförande i Hyresgästföreningens stadgegrupp och förbundsstyrelse, om en händelse i december 2014. Han hade då fått ut Björkegrens e-postlåda på ett USB-minne och tagit med det till en träff med Björkegren. Avsikten var att träffa en uppgörelse, där det stod att materialet inte fick spridas. Nu blev det inget av och därför formaterade Johansson USB-minnet på väg hem. Vid den tidpunkten torde alltså e-posten funnits kvar.

När Hyresgästföreningens IT-chef satte sig i vittnesstolen sa han att det inte var inskrivet i IT-policyn att konton ska raderas. Det skedde med automatik efter 90 dagar från det att kontot stängts.

– Om jag säger att det går att återskapa informationen på tio minuter, har du något emot att jag tar med mig en tekniker och gör det? undrade Björkegrens advokat.

Läs ocksåTingsrättens dom mot Kindberg överklagas till hovrätten

– Nej, det är okej.

Ett annat alternativ som lades fram var att samla mejl som gått till och från Björkegrens e-postadress hos ett antal namngivna personer. Eller om det fortfarande går att läsa e-posten på den iPad och mobiltelefon som inte lämnats tillbaka, men åtminstone en av dem är anmäld som stulen redan innan suspenderingen.

Om det nu finns något att lämna ut är nästa fråga om det ska lämnas ut. För att framställa ett yrkande om det fick Björkegrens advokat tre veckor på sig. Därefter kommer tingsrätten fatta sitt beslut. Huvudförhandlingen i målet hålls under tre dagar i slutet av november.

Läs ocksåJagade grannens besökare med knivkniv
Läs också Stäms på 340 000 för hundkiss - bestrider fakturan Ringde på hos grannen – blev slagen i ansiktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.