Annons

Efter 20 års kamp – nu ska Evas lägenhet renoveras

Hjo Eva Lundbys lägenhet i Hjo har inte renoverats på drygt 20 år. Nu har hyresnämnden slagit fast att det är dags. ”Hade jag inte fått rätt hade jag tappat tron på allt”, säger Eva.
Foto: Johanna Ohlson
Eva Lundby är nöjd med hyresnämndens beslut om att bristerna i lägenheten ska åtgärdas. Men hon kommer inte slappna av förrän allt är klart. "Jag vågar inte tro på att det blir gjort."

Ulf Sterner är Eva Lundbys tredje värd på Bruntorpsgatan i Hjo. Hon har bott i radhuslängan i över 20 år och drivit frågan om renovering nästan lika länge. Men nu ska det hända. Med hjälp av Hyresgästföreningen har Evas krav på renovering hamnat i Hyresnämnden i Jönköping. Och där var beslutet tydligt. Kök, vardagsrum, sovrum och hall ska målas om och tapetseras. Även golvet i vardagsrummet ska fixas, ventilationen i badrummet ses över och fler sopkärl erbjudas.

– Det känns så bra. Hade jag inte fått rätt hade jag tappat tron på allt. På Hyresgästföreningen och på att det finns en rättvisa, säger en lättad Eva Lundby. 

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Men Eva har haft en lång och för henne uppslitande konflikt med värden Ulf Sterner och vill helst inte att han ska vara i hennes lägenhet. Inte ens för att renovera.

Annons

– Jag vill inte ha med honom att göra. Dessutom tror jag att det kommer bli både hafsigt och slarvigt gjort om han gör det själv.

Men den biten går inte att lösa, det säger Hyresgästföreningens representant, Ewa Hansson.

Läs ocksåHyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: "Har ställt krav"

– Som hyresgäst kan man inte neka fastighetsägaren att komma in och åtgärda brister. Däremot kan man kräva att det är fackmannamässigt gjort, men det får vi kolla i efterhand i så fall.

Annons

Hem & Hyra har sökt Ulf Sterner utan att få kontakt. Fram till den 5 december har han på sig att åtgärda lägenhetens brister.

Läs också Ansedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig” Så vet du om bristerna i lägenheten är stora nog att åtgärdas – 60-årig kvinna fick nej Uppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljoner Framgång för hyresgäster i renoveringsstrid – möjligt välja bort åtgärder som höjer hyran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.