Annons

Efter turbulenta tiden – nu tar kommunen över husen

Vara Avstängd värme, ­obesiktigade hissar, strul med fakturor och uteblivna kontrakt. Det har varit vardag för de boende i hyreshusen som nu tas över av det kommunala bostadsbolaget.
De två nybyggda hyreshusen i Vara tas nu över av det kommunala bostadsbolaget.
Foto: Kajsa Wedberg.
De två nybyggda hyreshusen i Vara tas nu över av det kommunala bostadsbolaget.

Vara Bostäder har tagit över de två lägenhetshusen på Södergatan i Vara efter år av vad som beskrivs som misskötsel.
– Det har varit turbulent genom åren. Det har varit en ägare som inte tagit fullt ansvar för fastigheten och det har gjort att hyresgästerna hamnat lite i kläm, säger Håkan Lindell, vd vid Vara Bostäder.

Såldes på auktion

Redan i slutet av november så stod det klart att Vara Bostäder var överens med FM Finans som vann Kronofogdens budgivning. Men, först nu har alltså beslutet klubbats och godkänts av kommunfullmäktige i Vara. Priset landar på närmare 42 miljoner kronor. 40 miljoner är för för de två hyreshusen på plats och den intilliggande tomten, resten är skatter och avgifter.

– Behovet av lägenheter kommer att växa framöver. Här får vi förutom de två husen även med en tomt där vi ganska omgående kan börja titta på ett nybygge.

Annons

Om det faktiskt blir bostäder eller inte på tomten återstår att se. Under kommunfullmäktige diskuterades bland annat en järnvägsövergång på tomten.

Många fel

I mitten av november beställde FM Finans en besiktning av de två hyreshusen efter att de vunnit Kronofogdens budgivning. Trots att husen är nybyggda hittades en hel radda med fel. Framförallt handlar det om sprickbildningar i väggar, trasiga ytterdörrar, kalkutfällningar och mycket annat. I princip i samtliga lägenheter och trapphus hittade man brister.

Efter den turbulenta tiden så tar nu kommunen över hyreshusen i Vara
Vid en inspektion upptäcks en rad brister i de nybyggda lägenhetshusen i vara.

– Trots att husen är nybyggda har de varit lite nedgångna. Den tidigare ägaren har inte tagit tag i det, trots att det varit garanti­ärenden. Nu är det utrett, vi känner oss väldigt trygga med att det här är en affär vi kan se fram emot, säger Håkan Lindell.

Annons
Lugn och ro

För hyresgästerna som varit med om flera turbulenta turer lovar ­Håkan Lindell mer lugn och ro framöver.
– Vi är en lokal aktör med egna fastighetsskötare och entreprenörer nära till hands. De här lägenheterna kommer vi att hantera precis som alla våra andra med allt vad det innebär. Vi hoppas kunna få lite bättre ordning.

Läs också Guide till hemförsäkringar Efter turbulenta tiden – nu tar kommunen över husen Ovanligt beslut: Hyrde ut utan tillåtelse - får ändå bo kvar Fyrabarnsmamman Sarah tar från matkontot efter hyreshöjning: "Säger nej till glass till barnen" Victorias hem hyrdes ut innan hon flyttat ut – får 20 000 i kränkningsersättning: "Det är ingenting!" De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.