Annons

Hyresvärden betalade inte elräkningar – Gabriel fick duscha i kallvatten

Vara En måndagseftermiddag i slutet av augusti slutade hissarna i två nybyggda hyreshus i Vara att fungera. Internet var dött, värmen var avstängd och belysningen slutade fungera. Hyresvärden hade inte betalt elen för de två hyreshusen.
Gabriel Mårtensson, Vara.
Foto: Anders Lundqvist
Gabriel Mårtensson i Vara är en av alla boende som under sensommaren blev av med värmen, varmvattnet och all el förutom hushållselen i sitt hem efter att hyresvärden inte betalt elräkningen.

Gabriel Mårtensson är en av de boende i ett av de två hyreshusen i Vara. Han har bott här i runt ett och ett halvt år och har trivts bra, i varje fall fram till för några veckor sedan.

Den 28:e augusti satte nämligen Vara Energi upp lappar i fastigheterna. Där framgick att strömmen skulle brytas då hyresvärden inte betalt sina räkningar, och mycket riktigt bröts strömmen samma dag.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Hissen slutade fungera, belysningen utomhus släcktes, internet försvann men också värmen och varmvattnet, säger Gabriel Mårtensson och fortsätter.

– Jag råkade bland annat gå in i duschen med kallt vatten en gång, man glömde bort att varmvattnet var borta.

Saknas kontrakt

Kvar i fastigheterna fanns då hushållselen, men i övrigt var det mesta avstängt. Hyreshusen har präglats av problem den senaste tiden, bland annat lades fastigheterna ut till exekutiv försäljning i våras. Den gången avbröts försäljningen, men nu ligger de återigen till salu hos Kronofogden.

Annons

– Jag blev paff i våras när bostäderna låg ute till försäljning, men jag känner mig inte så orolig. Det kan nog bli bra med en ny ägare, säger Gabriel Mårtensson.

Efter två dagar kom elen tillbaka i fastigheterna, men Hem & Hyra har även varit i kontakt med andra hyresgäster i fastigheterna som berättar om ytterligare problem. Bland annat har boende som, trots att de bott där länge, inte fått några skriftliga kontrakt utan bara muntliga överenskommelser. Dessutom har det varit strul med hyresavierna.

– Titta här, säger Gabriel Mårtensson och tar upp sin telefon.

Läs ocksåAnsedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig”

Han scrollar genom sin e-post och visar en rad fakturor från hyresvärden.

– Det har varit strul med fakturorna länge. Jag fick inga fakturor från slutet av januari till slutet av juni, sen kom det flera stycken på en gång.

Annons

Det har också funnits en viss förvirring kring vart hyran skulle betalas.

Läs ocksåMarianne, Magnus och Mikael tvingas leva i förfallet hus – mitt i lyxområdet: ”Som att vi inte har människovärde”

– Vi fick lite olika uppgifter, jag fick ett mail i juni om att pengarna skulle direkt till bolaget, men de andra hyrorna har jag betalt till FM Finans. Sen kom det upp lappar om att pengarna i stället skulle till just FM Finans, det var lite oklart där ett tag.

Nu ska alltså fastigheterna återigen säljas via Kronofogden den 20 september. Hem & Hyra har sökt ägaren till företaget som äger fastigheterna för en kommentar men han har inte återkommit med svar på våra frågor.

Läs också Så svårt är det för funktionsnedsatta att byta lägenhet: "Ett boende på nåder" Ann-Louise, 47, är fast i lägenheten efter hjärnblödningen - nekades förtur: "Måste härifrån" Centralt boende mitt i smeten – om pippin själv får välja

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.