Annons

Efter fusket i bostadskön – nu tvingas hyresgästerna bort

Skåne Falska uppgifter om jobb och lön gav hyreskontrakt. Nu tvingas fem utpekade fuskare till domstol. Flera bekräftar upplägget men menar att de själva har blivit lurade. "Vi har ingen annanstans att ta vägen och vill inte flytta", säger en kvinna.

Rikshem tar i med hårdhandskarna mot hyresgäster i Helsingborg. Tre kvinnor och två män ska ha fuskat sig till lägenheter med hjälp av falska dokument. Värden vill tvinga dem att flytta och har gått vidare till hyresnämnden.

– Deras agerande är moraliskt helt fel. Det är självklart att man inte ska kunna fuska sig till hyreskontrakt, säger Jennie Wolmestad, kommunikationschef på Rikshem.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Lägenheterna ligger på Planteringen, Eneborg och Fredriksdal och förmedlades via Boplats Syd. Rikshem motiverar uppsägningarna med att värden blev vilseledd när kontrakten skrevs och menar att flera av de uppsagda ska ha erkänt bluffen.

– Det är viktigt att det går till på rätt sätt. Därför säger vi upp de här hyresgästerna som gått före någon annan som egentligen borde ha fått kontrakten, säger Jennie Wolmestad.

Läs ocksåBostadsfusket i Skåne - svårt att upptäcka falska intyg

Det var i somras som Boplats Syd, den regionala bostadsförmedlingen i Skåne, slog larm om härvan som drabbat en lång rad skånska hyresvärdar. Det hade upptäckts via granskning av dokument. Totalt handlade det om ett åttiotal personer som ska ha lämnat in falska papper för anställningar och inkomst och blivit polisanmälda. Syftet: att skapa bilden av att de tjänade mer pengar än vad de gjorde i verkligheten, vilket skulle öppna upp för hyreskontrakt. De hade tillräckligt med kötid för att kunna få en lägenhet, men alldeles för låga inkomster.

– Det är mycket papper att gå igenom och detta kan ta tid, säger Johnny Helgesson, utredare på polisen i Helsingborg som har hand om fallet idag.

Rikshem har redan lyckats få en handfull hyresgäster kopplade till härvan att flytta eller hunnit stoppa dem från att flytta in. Även kommunala Helsingborgshem har hittat ett ärende med misstänkt falska handlingar som kopplas till utredningen. En person har stoppats från att skriva kontrakt.

Läs ocksåNy skandal i den skånska bostadskön - 58 fuskare polisanmälda

–Vi hade en dialog med personen och avbröt avtalet, säger uthyrningschefen Sofie Lilja.

Annons

Hyresnämndens handlingar visar att lönebesked från två företag har använts men att datum, personuppgifter och summor har ändrats. En hyresgäst har uppgett anställning på en flyttfirma i Helsingborg. Fyra att de arbetar på ett assistansföretag, ett familjeföretag med säte i Stockholms norra förorter. Enligt Boplats Syd ska assistansföretaget ha bekräftat de falska uppgifterna om lön och arbete när förmedlingen och värdar gjorde kontroll. Vår granskning visar att samtliga hyresgäster saknade inkomst i form av lön vid tiden för fusket. Flera medger omständigheterna för Hem & Hyra idag men menar att de har blivit lurade.

En kvinna berättar att hon blev erbjuden hjälp med att ordna lägenhet i Helsingborg. Hon gav sitt personnummer till en man i hennes bostadsområde och blev kort därefter erbjuden hyreskontrakt hos Rikshem. Nu är hon uppsagd.

– Jag är chockad, rädd och orolig. Vi har ingen annanstans att ta vägen och vill inte flytta, förklarar kvinnan genom en vän till familjen.

Men varför skulle en okänd man hjälpa dig att hitta en lägenhet?

– Vi pratade samma språk och jag trodde han gjorde det av medmänskliga skäl.

Betalade du för hjälpen?

–  Nej.

En man säger sig ha blivit lovad arbete på assistansföretaget men aldrig ha fått börja.

Annons

–  Jag tror det här företaget samlar på sig personnummer för att kunna fuska till sig pengar på något sätt. För den som får ett anställningskontrakt öppnar sig nya dörrar. Man kan köpa bil och ordna lägenhet. Men min släkting förstod aldrig att han blev lurad, säger en anhörig till mannen.

Assistansföretagets ägare blir förvånad när vi ställer frågor om bostadsfusk som bygger på papper från hans firma.

– Nej, det här vet jag ingenting om. Det är första gången jag hör om någon polisanmälan, säger han men berättar sedan att han hört av en före detta anställd om falska anställningsavtal från företaget som hamnat hos ”bostadsförmedlare”.

 Ni ska ju ha bekräftat de falska uppgifterna om anställning via telefon för hyresvärdar?

– Nej, det är jag som svarar på telefon och ingen har ringt och dubbelkollat något. Jag har ingen alls kännedom om det. Det här är en jättechock för mig, säger ägaren.

Han återkommer sedan via sms och berättar att han nu tänker göra en egen polisanmälan.

Fakta: Boplats Syd

Boplats syd är en kommunal bostadsförmedling. Bolaget ägs av Malmö stad men förmedlar lediga hyresrätter i en gemensam kö på uppdrag av flera skånska kommuner och en rad privata fastighetsägare.

Systemet är enkelt och grundar sig främst på en faktor, den som har längst kötid ligger bäst till för att kallas på visning och få ett kontrakt. Detta vid sidan av fastighetsägarnas individuella krav på de sökandes ålder, ekonomi och antalet boende.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.