HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Efter protester: Släckningen av tv-nätet skjuts upp

Göteborg Nedsläckningen av kabeltv-nätet skjuts upp, och allmännyttans hyresgäster ska kunna se tio kanaler utan kostnad. Hyresgästföreningen och bolagen har nått en uppgörelse.
Foto: Istockphoto
Den 24 februari skulle det gamla kabeltv-nätet börja släckas ned för allmännyttan i Göteborg. Nu skjuts beslutet upp.

Det var i sista stund. På måndag var det tänkt att allmännyttan i Göteborg skulle börja släcka ned det gamla nätet för kabel-tv. För de hyresgäster som ännu inte köpt en ny digitalbox och beställt tv-abonnemang via det nya fibernätet Framtidens bredband skulle det bli svart i rutan.

Nu blir det inte så.

Läs ocksåSer Gårdsten som framtidens modell: "Förbluffad över att inte fler vågar"

Idag står det nämligen klart att Hyresgästföreningen och de kommunala bostadsbolagen slutit en uppgörelse om hur nedsläckningen av kabeltv-nätet ska gå till. Alla allmännyttans drygt 70 000 hushåll berörs.

– Detta är en fantastisk framgång för hyresgästerna, säger Hyresgästföreningens förhandlingschef Pedram Kouchakpour.

10 kanaler utan kostnad

Läs ocksåNu höjs hyrorna för var fjärde göteborgare

Uppgörelsen innehåller två viktiga delar: dels skjuts nedsläckningen av kabeltv-nätet upp till i sommar, och dels ska alla hyresgäster kunna se på minst tio tv-kanaler utan några extra kostnader.

Redan tidigare har det varit möjligt att få sin nya digitalbox och sitt tv-abonnemang subventionerat av bostadsbolagen, om man valt ett ”basutbud” av tv-kanaler. Men den nya uppgörelsen går alltså längre: De hyresgäster som enbart vill ha de vanligaste kanalerna ska få hela kostnaden betald av bolagen.

– Det innebär att hyresgästerna kan känna sig trygga i att även i framtiden kunna se på tv utan extra kostnader, säger Pedram Kouchakpour.

Läs ocksåByggboom i Göteborg – Louisa är en av vinnarna

– Det här berör många hushåll och då är det viktigt att parterna på ett ansvarsfullt sätt tar sig an uppgiften.

LÄS MER:

Intervju med Göran Leander, projektansvarig för Framtidens Bredband. ”Vill inte ens gissa vad det här kostar”, säger han.

De betalar dubbelt för tv-utbud.

Hyresgästföreningen överväger juridisk prövning av kabelnätstvist.

Namninsamling ”mot ökade tv-kostnader”.

Fakta: Vad innebär uppgörelsen?

Nesläckningen av kabeltv-nätet skjuts upp. Nätet skulle börja släckas ned nu på måndag, den 24 februari. Istället startar nedsläckningen av kabeltv-nätet den 1 augusti 2014.
Alla hyresgäster hos de fyra kommunala bostadsbolagen ska kunna se på minst tio tv-kanaler i det nya fibernätet Framtidens Bredband utan kostnad.

Fakta: Detta har hänt

Under många år har allmännyttans hyresgäster i Göteborg haft tillgång till ett femtontal tv-kanaler. Kostnaden har ingått i hyran som höjdes när kabeltv-nätet infördes.
För ett tag sedan beslutade de kommunala bostadsbolagen att kabeltv-nätet ska släckas ned. För att få tillgång till tv-utbudet även efter nedsläckningen är hyresgästerna tvungen att teckna abonnemang med månadsavgift och bindningstid. Dessutom måste en digitalbox per tv-apparat inköpas.
En digitalbox kostar kanske 1 500 kronor, och de billigaste tv-abonnemangen ligger runt 50 kronor i månaden.
För de som bara vill ha ett basutbud av tv-kanaler har man kunnat få sin digitalbox och abonnemangskostnad delvis betald av bolagen. Hyresgästerna har också fått en engångsrabatt på hyran med 500 kronor,
Detta har inte varit tillräckligt, enligt Hyresgästföreningen. De senaste månaderna har man förhandlat med bostadsbolagen.

Läs också Sveriges största hyresförhandling på grund – igen Konflikt om renovering i Kortedala – rädsla för hyreschock
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.