Annons

Efter storbranden i hyreshuset – systrarna Alsaidan lever på hoppet

Göteborg Mammor kastade ner sina barn till öppna armar och hjältar klättrade upp för att rädda sina grannar. Efter branden reser sig nu föreningen Hoppet ur askan. Men utan lokal.
Totalt är det 9 systrar i familjen Alsaidan, som tillsammans driver den ideella föreningen Hoppet i Angered. "Vi vill hjälpa utsatta kvinnor i förorten att komma ifrån sin isolering, matlagningen är bara en del ."
Foto: Mario Prhat
Totalt är det 9 systrar i familjen Alsaidan, som tillsammans driver den ideella föreningen Hoppet i Angered. "Vi vill hjälpa utsatta kvinnor i förorten att komma ifrån sin isolering, matlagningen är bara en del ." Från vänster: Sajaa 35 år, Sara 28 år, Raabab 21 år och Marjam 19 år.

Höghuset på Bredfjällsgatan i Hammarkullen är så nära definitionen av förortsbetong man kan komma. Den gråa åttavåningsbyggnaden ligger som en skyddande mur, runt lekplats och grönska. Och här – i huset som brann i somras – finns Hoppet. En kvinnoförening som nu står utan lokal.

– Jag såg hur mammor i panik kastade ut sina små barn och en av mina systrar fick hoppa från sitt fönster, säger Marjam Alsaidan som är en av de nio systrarna som grundat föreningen Hoppet.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Maten är centrum för deras arbete, men föreningen hjälper även till med konkret hjälp för att få ut kvinnor i arbete – flera medlemmar har i dag egna företag och drar in extra­­­ pengar genom cateringjobbet.

Söndriga fönsterrutor och avspärrningar efter branden på Bredfjällsgatan i Hammarkullen juli 2021.
Söndriga fönsterrutor och avspärrningar efter branden på Bredfjällsgatan juli 2021.

Den brandhärjade byggnaden är avspärrad vid den uppgång som drabbades värst. Trots att det har gått flera månader har 24 familjer fortfarande inte kunnat flytta hem när Hem & Hyra är på plats.

21 vuxna plus flera barn i familjen Alsaidan fick sova på golvet de första veckorna efter branden. I en tvårumslägenhet.

Läs ocksåSå skyddas du om lägenheten brinner – detta säger nya lagen

Längst ner ligger den lokal som Hoppet använde som samlingsplats. De hyr också in sig i olika kök för att laga mat – som de sedan säljer för att ge utsatta kvinnor självständighet.

– Vi fick idén för nästan 14 år sedan, vi ville göra något positivt för vårt bostadsområde och för de många kvinnor som bara går hemma, säger Sajaa.

Hajar och Sajaa Alsaidan hjälper varandra med barnpassningen. "Det är vad systrar gör".
Hajar och Sajaa Alsaidan hjälper varandra med barnpassningen. ”Det är vad systrar gör”.

Hon vittnar om hur språksvårigheter och kultur gör att många, även unga, kvinnor, är fast i hemmen.

Annons

– Jag glömmer aldrig när vi lade ut vår första annons på Facebook. Telefonerna ringde konstant, folk ville beställa mat till Uppsala och Norge.

Small när glasen exploderade i elden

Vid den lilla lekplatsen möter vi upp tre av de nio systrarna.

– Hoppet är så mycket mer än matlagning, det är en samlingsplats och en fristad för kvinnor i Angered, säger lillasyster Marjam 19 år.

Läs ocksåEfter sprängningen och bränderna: “stärk hyresgästers rättigheter vid brand”Ett hyreshus i Annedal, Göteborg fick evakueras efter en explosion.

– Ja, ett ställe där man kan hämta energi, måla naglarna, sy eller bara umgås, säger Hajar.

Vi rör oss mot lokalen där Hoppet tidigare höll till. Ett stängel är uppsatt och rutorna är krossade.

– Det small till när glasen här nere ­exploderade i elden. Vi hoppas att vi snart får komma in i vår lokal igen, men tills dess samlas vi på biblioteket och lekparken. Det börjar bli kallt, säger Sajaa.

– Vi heter ju ändå Hoppet, så det hade ju varit pinsamt om vi gav upp för en brands skull, säger hon och skrattar.

Annons
Sedan branden har föreningen Hoppet ingenstans att träffas. Lokalen är igenbommad.

De är glada att ingen kom till allvarlig skada i branden, men hade gärna fått hjälp med lokalen. Arbetet i föreningen är helt ideellt och systrarna har inte sökt några bidrag för sitt arbete.

– Det blir några timmar varje dag, men det är helt värt att jobba gratis för något som är så viktigt, säger Hajar.

Raabab drar sig hemåt – till den tillfälliga lägenheten hon bor i efter branden. De andra systrarna börjar prata med några kvinnor vid gungorna. Alla verkar känner alla.

– När vi började trodde vi aldrig att vi idag skulle vara 50 kvinnor som jobbar med det här och att ännu fler skulle besöka våra matkulturkvällar, säger Sajaa.

– Det är systerskapet som är grejen! Och om det är något vi kan så är det att vara systrar.

Fakta: Det här är föreningen Hoppet
  • En ideell kvinnoförening som startades av systrarna Alsaidan för 14 år sedan.
  • Sedan dess har de lyckats bli en etablerad organisation och har gett ut en reportagebok: ”Hoppet: Kvinnorna, kryddorna, kampen”.
  • Föreningen lagar mat och säljer, för att hjälpa kvinnor att komma ut från hemmet. Förutom catering håller de i matlagningskurser och arrangerar matkulturkvällar.
  • De hjälper också kvinnor med översättningar och kontakt med myndigheter. Och säljer sitt ”Aladdins kaffe”, malt och blandat för hand.
  • När pandemin bröt ut startade Hoppet en stödlinje, dit göteborgare kan ringa om de är oroliga att någon kvinna är utsatt: 0769-23 48 83.
  • Den som vill veta mer eller stötta kvinnornas arbete kan gå in på deras hemsida: hoppet.org
Fakta: Branden i Hammarkullen – alla grannar klarade sig
  • Den 4 juli 2021 bröt en stor brand ut i höghuslängan på Bredfjällsgatan. Två personer fick föras till sjukhus.
  • Videor av hjältedåd spreds snabbt, man såg hur boende klättrade för att rädda sina grannar från lågorna.
  • 24 lägenheter totalförstördes, familjen Alsaidan och deras grannar drabbades hårt. En syster fick hoppa från fönstret. Alla klarade sig.
Läs också Hyresgäster utan hemförsäkring drabbas värst när det brinner Man tvingas flytta – knivskar sin granne och släpade honom i håret Lägenheten för liten för cannabisodlande hyresgäst - uppsagd efter polistillslag

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.