Annons

Egen bostad ska hjälpa hemlösa på fötter i Göteborg

Göteborg Ett eget hem kan vara nyckeln till att orka ordna upp sitt liv. Nu ska Göteborg prova konceptet Bostad först, där gamla rutiner för hemlösa ställs på ända.

För den som blir hemlös kan vägen tillbaka till en egen bostad bli lång: härbärge, korttidsboende, träningslägenhet, kommunalt andrahandskontrakt …

Inte sällan kopplas boendetrappan till en rad krav, bland annat på drogfrihet. Bostaden blir en slags belöning när övriga problem är lösta. Men utan en fast punkt i tillvaron kan detta innebära en svår utmaning.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Nu provar Göteborgs stad en ny väg. I vår ska tio hemlösa personer erbjudas en lägenhet enligt konceptet Bostad först. Grundtanken är att ett eget hem ger den grundtrygghet som krävs för att orka ta itu med andra svårigheter i livet.

Lägenheterna ligger i vanliga hyreshus och tillhandahålls av stadens kommunala hyresvärdar. Den boende måste ha kontakt med socialtjänsten en gång i veckan, men utöver det krävs inga motprestationer i form av behandling eller total avhållsamhet från droger och alkohol.

I stället erbjuds frivilligt, skräddarsytt stöd, bland annat i form av ett mobilt team. Liknande projekt på andra håll har visat att en hög andel boende tar den chansen, och också klarar att behålla sina kontrakt.

Annons
Läs ocksåJohnny ville rädda sin bror från hemlöshet – klassas som svartuthyrare: ”De har skapat ett problem som inte finns”

Potentiella hyresgäster ska ha behövt akutboende under minst ett år, i de stadsdelar som har högst utgifter för just detta: Askim-Frölunda-Högsbo, Angered och Östra Göteborg. De ska också ha ett aktuellt biståndsbeslut från socialtjänsten.

Förstahandskontrakt från start är inte aktuellt. I stället gäller kommunala andrahandskontrakt som hyresgästen sedan har chans att överta.

– Det som avgör är att man under 18 månader ska betala sina hyror, inte störa sina grannar och sköta sin lägenhet på ett bra sätt, säger Tina Eide på fastighetskontoret.

Läs ocksåJohnny ville rädda sin bror från hemlöshet – blev uppsagd tre gånger: "Känns som en häxjakt"

Försöket ska utvärderas efter två år, men är tänkt att bli varaktigt. Kommunen räknar med vinster på flera plan.

Annons

– Att bo långa tider i akutboende är påfrestande, och dyrt. Om man räknar på det här är kostnaden nästan hälften, säger Malin Östling på social resursförvaltning.

En plats på härbärge i landets större städer beräknas kosta 1 000–1 500 kronor per natt.

Läs mer om hemlöshet i Göteborg här.

Fakta: Hemlöshet

Socialstyrelsens definition av hemlöshet innefattar fler än dem som helt saknar tak över huvudet.
Som hemlösa räknas också till exempel personer som bor i lägenheter som socialtjänsten tecknat hyreskontraktet för.
Även personer som bor tillfälligt hos släktingar eller bekanta kan anses vara hemlösa, liksom de som inom kort lämnar fängelse eller behandlingshem och inte har någon bostadslösning klar.

Läs också Hemlösa får egen lägenhet i ny satsning – Huddinge kommun inför Bostad först Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti Barnfamilj på nio personer kastas ut efter sena hyror – Valentine: ”Det här kommer bli jättesvårt”
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.