HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Eidar satsar på Kronogårds torg

Trollhättan Studentbostäder och restaurang i hyreshuset. Utbyggd matbutik och ett torg som inbjuder till möten. Så ser Eidars vision för Kronogårds torg ut. Nu startar förvandlingen.
Foto: Kajsa Wedberg
"Nu ska vi ut och prata med folk om hur vi skapar ett tryggt och levande torg på Kronogården", säger Stefan Jansson på Eidar.

Hem ­& Hyra har tidigare berättat om hur Trollhättans kommunala bostadsbolag Eidar lyckats förvandla Granngårdens centrum på Lextorp från otryggt till tryggt.

Nu vill bolaget göra samma sak med Kronogårds torg på Kronogården.

Läs ocksåEfter branden på Lextorp: "Overkligt och sorgligt"

– Precis som Granngården har Kronogårds torg varit en samlingspunkt med liv och rörelse. Det har funnits bibliotek, post och folktandvård kring torget. Men i dag upplevs torget som en otrygg och inte så attraktiv plats, säger Stefan Jansson, fastighetsutvecklare på Eidar.

Nu har bostadsbolaget slutit ett samarbetsavtal med byggkoncernen Skanska.

Nästa steg blir att involvera Kronogårdsborna, föreningar, näringsidkare, kommun och polis för samtal om hur Kronogårds torg kan utvecklas.

Läs ocksåÄr Mars Sveriges fulaste kvarter?

Målet är att skapa en mötesplats som blir så populär att även Trollhättebor från andra delar av stan väljer att åka Kronogården för att handla, jobba, äta, fika och umgås.

– Sen blir det förstås en utmaning att få hit verksamheter som ger området mervärde. Men på Lextorp har vi ju lyckats, säger Stefan Jansson.

Det stora höghuset vid torget, där äldreboendet Klockaregården låg tidigare, ska genomgå en omfattande renovering och ombyggnation.

Läs ocksåÄndrad lag ska öka integrationen på Kronogården

Planen är att bygga om de översta våningsplanen till studentbostäder och att ge plats åt en restaurang med uteservering i bottenplanet.

– Vi planerar att avveckla studentbostäderna som vi har på Lantmannavägen 12 och 14. Renovera de husen och göra om dem till vanliga hyreshus, säger Stefan Jansson.

När kommer arbetet dra igång och vara färdigt?

– Det är vår ambition att renoveringen ska starta under 2020. Men det är ett stort samhällsprojekt så det är viktigt att förarbetet får ta den tid det behöver, säger Stefan Jansson.

Vad kommer det hela att kosta?

– Oj, det är en väldigt bra fråga. Vi har tidiga kalkyler, men i det här skedet inga exakta siffror. Det kommer kosta ett antal miljoner, säger Stefan Jansson.

Läs också Riksdagsman nattvandrade på Kronogården efter kravallerna Nya upplopp och bilbränder på Kronogården i Trollhättan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.