Annons

Elnätsavgifter stiger kraftigt i Jämtland och Västernorrland

Jämtland Avgifterna för elnätet har dragit iväg rejält de senaste fem åren i södra Norrland. I Sundsvall och Ånge har priset stigit med över 30 procent och i Berg med över 40 procent.
Foto: Johnny Lindgren

I snitt över länen rör det sig om en ökning med 30 procent i Jämtland och 20 procent i Västernorrland.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Men de lokala skillnaderna är väldigt stora.

Bor du i Härnösand har du förskonats med ett påslag på bara 10 procent. Har du däremot slagit dig till ro i kommunen Berg i Jämtland betalar du idag 44 procent mer än för fem år sedan.

– Miljontals konsumenter drabbas av de kraftigt ökade elnätsavgifterna, trots att det finns en prisreglering. Det innebär att prisregleringen inte ger ett tillräckligt konsumentskydd utan behöver stramas åt ytterligare, säger Roland Jonsson, ordförande i Nils Holgerssongruppen.

Läs ocksåForskare vill ändra lagen om renoveringar: ”Hyresgästers inflytande är extremt begränsat”

Nils Holgerssonundersökningen – som presenteras av Fastighetsägarna, HSB, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och SABO – visar att elnätspriserna i Västernorrlands läns kommuner under de senaste fem åren ökat med totalt 20,2 procent, vilket motsvarar cirka 455 kronor om året per lägenhet. I Jämtland är motsvarande snitt 30,7 procent och 756 kronor om året per lägenhet.

Under fjolåret ökade elnätsavgifterna i Jämtland med i snitt 5 procent.

I Härjedalen och Bräcke höjdes taxan mest, åtta procent, medan Bergs kommun som redan har den högsta taxan per kWh ökade minst, med två procent.

Läs ocksåHyresgästers tacokväll billigast i Kristianstad

För Västernorrlands del blev taxehöjningen i fjol 5,6 procent i snitt. Störst prisökning hade Sundsvall med hela 15,4 procent, men har trots det fortfarande lägst pris per kWh. I Härnösand var höjningen minst, 1,7 procent, och har idag ungefär samma pris per kWh som Sundsvall.

Annons

Dyraste elen i södra Norrland har idag Ånge, Bräcke och Härjedalen.

Roland Jonsson anser att höjningarna är helt orimliga och att det är de stora bolagen som distributören Vattenfall som tycks sko sig mest.

– Elnätsavgifterna ökar dubbelt så mycket jämfört med förra året, vilket är helt orimligt. Framför allt är det höjningarna hos de stora aktörerna, där Vattenfall sticker ut, som slår igenom i statistiken, säger Roland Jonsson.

Vattenfall har i år höjt elnätsavgiften med 15,2 procent, i medeltal för de kommuner där Vattenfall är elnätsdistributör.

– Nu behöver politikerna gripa in för att se över dagens regelverk. Avsaknaden av konkurrens är total, som konsument finns ingen valmöjlighet och du är fast vid den elnätsleverantör som finns på din ort. Risken finns att elnätsleverantörerna skor sig på konsumenterna om inte regleringen stramas åt, säger Roland Jonsson.

Hyresgästföreningen Region Norrlands förhandlare, Conny Säker och Hasse Dahl,  anser att boendekostnaderna är tillräckliga som de är och att ännu högre avgifter på sikt kan komma att drabba övrig näringsverksamhet.

– Det är viktigt att hyresgästerna inte ska drabbas av högre kostnader än nödvändigt. Många betalar redan mycket för sitt boende, vilket drabbar enskilda hyresgäster och för samhället är det inte heller bra när en allt större del av inkomsten går till boendet. Det påverkar tillväxten i övriga näringslivet på ett negativt sätt, säger Conny Säker, Hyresgästföreningens förhandlare i Västernorrland.

Annons

Läs också Billigast för Varbergs hyresgäster att värma tacobuffén Sala går mot strömmen - elpriset rusar Gullspångsborna har högst elnätsavgift i Västra Götaland

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.