Annons

Billigast för Varbergs hyresgäster att värma tacobuffén

Halland Om du bor i Hylte är det nästan 50 procent dyrare att ha en tacokväll än i Varberg - sett till elpriset.
Foto: Pixlbay

Du gör dig redo för en kväll med film och tacobuffé. Du slår på ugnen för att värma bröd, sätter pannan med färs på spisen, slår på tv:n. För att ta en kopp kaffe efter maten gör du också kaffebryggaren redo. Sett till hur mycket el som kvällen kommer att förbruka är den dyrast i Hylte och Kungsbacka. Den billigast tacokvällen kan avnjutas i Varberg.

Varje år redovisar den så kallade Nils Holgerssonrapporten skillnader i elpriser i Sveriges kommuner. Enligt årets rapport är skillnaderna fortsatt stora när elnätsavgifterna redovisats. Efter flera år av stigande elnätsavgifter har de dock sjunkit en aning, sett som medelpris för landets kommuner.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Skillnaderna ligger i elnätsavgifterna. I Halland är det också Hylte och Kungsbacka (båda EON) som har högst elnätsavgifter. Billigast elnätsavgift har Halmstad (Halmstad Energi och Miljö Nät AB). Drygt 3 500 kronor per år för en genomsnittlig lägenhet respektive knappt 2 000 kronor per år. Det visar sig inte helt i exemplet tacokvällen. Orsaken är andelen fasta och rörliga avgifter varierar. Och i tacouträkningen inkluderas enbart det rörliga priserna.

Annons

– Det är komplicerat, det vi reagerar på är att totalpriserna skiljer sig så mycket och att de har ökat så mycket genom åren, säger Thomas Folkesson, energikonsult på Ekan-gruppen och del av Nils Holgerssongruppen.

Elkostnad för en tacokväll

Annons
Läs ocksåSå fick Eva sin hyra halverad i rätten: ”Jag har inte kunnat smälta det”En äldre, kortklippt kvinna som står i ett rum med flera gröna krukväxter och prydnadssaker, bland annat en tomte. I bakgrunden en katt.
Kommun Pris per tacokväll
Hylte 3,06 kr
Kungsbacka 3,06 kr
Halmstad 2,38 kr
Falkenberg 2,11 kr
Laholm 2,10 kr
Varberg 2,08 kr

Fakta: Så sattes tacopriset

Energikonsult Thomas Folkesson beräknade tid och kilowattimmar för varje steg under kvällen. Enbart rörliga elnätsavgifter och elhandelspriser inkluderades.

Fakta: Nils Holgerssonrapporten

Nils Holgerssongruppen har jämfört kostnaderna för sophämtning, vatten och avlopp, el och uppvärmning för svenska hushåll under 25 år. Syftet är att redovisa prisskillnader som finns mellan kommuner. Målet är att skapa debatt som kan leda till mer rimliga priser för kunderna. Rapporten tas fram av bland annat Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna.

Läs också Förhandlingarna bröt samman när Ulfs värd ville höja hyran med 12 procent – det händer nu Krävs på 10 år gammal hyra – därför kan hyresgästen tvingas betala Äntligen post i brevlådan – men det tog nio månader Ombildning till bostadsrätter blir inte av - HFAB säljer 175 lägenheter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.