HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Billigast för Varbergs hyresgäster att värma tacobuffén

Halland Om du bor i Hylte är det nästan 50 procent dyrare att ha en tacokväll än i Varberg - sett till elpriset.
Foto: Pixlbay

Du gör dig redo för en kväll med film och tacobuffé. Du slår på ugnen för att värma bröd, sätter pannan med färs på spisen, slår på tv:n. För att ta en kopp kaffe efter maten gör du också kaffebryggaren redo. Sett till hur mycket el som kvällen kommer att förbruka är den dyrast i Hylte och Kungsbacka. Den billigast tacokvällen kan avnjutas i Varberg.

Varje år redovisar den så kallade Nils Holgerssonrapporten skillnader i elpriser i Sveriges kommuner. Enligt årets rapport är skillnaderna fortsatt stora när elnätsavgifterna redovisats. Efter flera år av stigande elnätsavgifter har de dock sjunkit en aning, sett som medelpris för landets kommuner.

Läs ocksåOmbildning till bostadsrätter blir inte av - HFAB säljer 175 lägenheter

Skillnaderna ligger i elnätsavgifterna. I Halland är det också Hylte och Kungsbacka (båda EON) som har högst elnätsavgifter. Billigast elnätsavgift har Halmstad (Halmstad Energi och Miljö Nät AB). Drygt 3 500 kronor per år för en genomsnittlig lägenhet respektive knappt 2 000 kronor per år. Det visar sig inte helt i exemplet tacokvällen. Orsaken är andelen fasta och rörliga avgifter varierar. Och i tacouträkningen inkluderas enbart det rörliga priserna.

Annons

– Det är komplicerat, det vi reagerar på är att totalpriserna skiljer sig så mycket och att de har ökat så mycket genom åren, säger Thomas Folkesson, energikonsult på Ekan-gruppen och del av Nils Holgerssongruppen.

Elkostnad för en tacokväll

Annons
Läs ocksåSå mycket höjer halländska värdar hyran 2022 – hela listan
Kommun Pris per tacokväll
Hylte 3,06 kr
Kungsbacka 3,06 kr
Halmstad 2,38 kr
Falkenberg 2,11 kr
Laholm 2,10 kr
Varberg 2,08 kr

Fakta: Så sattes tacopriset

Energikonsult Thomas Folkesson beräknade tid och kilowattimmar för varje steg under kvällen. Enbart rörliga elnätsavgifter och elhandelspriser inkluderades.

Fakta: Nils Holgerssonrapporten

Nils Holgerssongruppen har jämfört kostnaderna för sophämtning, vatten och avlopp, el och uppvärmning för svenska hushåll under 25 år. Syftet är att redovisa prisskillnader som finns mellan kommuner. Målet är att skapa debatt som kan leda till mer rimliga priser för kunderna. Rapporten tas fram av bland annat Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna.

Läs också 20 000 lägenheter i hus som hotas av översvämning – här är du extra utsatt Viola och Anitha har bott ett halvt sekel på samma adress Nu höjs hyrorna för tusentals hushåll i Varberg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.