Annons

Emelies pappa dog då ville värden hyra ut direkt

Oskarshamn I maj avled Emelies Johanssons pappa hastigt och oväntat. Det var förstås en stor chock, men förutom det tyckte Emelie Johansson och hennes familj att bostadsbolaget Kuststaden forcerade.
– Det första de frågade om var ”vad dog han av?” och det har de inte med att göra. Sen ville de ha visning veckan efter för det var deras rättighet, men vi har också rättigheter, hyran var betald, säger Emelie Johansson.
För henne blev pappans lägenhet en plats för tröst och minnen under den månad som uppsägningstiden varade. Men hon kände sig störd av Kuststadens agerande.
– De ringde upp mig och frågade om en tant kunde få lägenheten på en söndag. Vi hade betalt till en onsdag och då hade jag fortfarande kvar saker i lägenheten. Men då bytte de lås.
Emelie Johansson har stöd av hela sin familj som alla är upprörda.
– Det är okänsligt och fult, säger hennes farmor Sonja Holmqvist.
 
Nu vill de ha en ursäkt från Kuststaden för den ovarsamma behandlingen.
– Hon har den uppfattningen, men det var bara normalt att vi frågade om vi kunde visa lägenheten, säger Britt-Marie Johansson som ansvarar på Kuststadens uthyrning.
Det blev inga vanliga visningar av lägenheten, däremot var det en dam i samma hus som var intresserad och då uppmanades av Britt-Marie Johansson att ringa på och fråga ifall hon fick titta. I slutet på Emelie Johanssons kontraktsperiod byttes låset tillfälligt för att damen skulle kunna gå in och mäta när familjen var bortrest och Britt-Marie Johansson säger att de fått lov till det.
Vid dödsfall säger hon att Kuststaden har förståelse för de anhöriga.
– Vi kan vänta ett par veckor med visning, jag förstår att många är chockade och om de inte vill behöver de inte vara med på visningen.
Har ni bett om ursäkt?
– Det har vi gjort, men om hon vill ha en ursäkt så visst kan vi göra det en gång till.
Emelie Johansson anser inte att hon fått någon ursäkt från Kuststaden.

Annons
Fakta: Om en anhörig dör


Dödsboet har rätt att säga upp lägenheten med en månads uppsägningstid inom en månad från dödsfallet. Senare gäller tre månader.
Har lägenheten hyrts av makar/sambor får den efterlevande samma rätt.
Du är skyldig att visa lägenheten för nästa hyresgäst.

Läs också Guide till hemförsäkringar Dödsbo lämnades i avfallssäckar på gatan – "fruktansvärt respektlöst" Kommunalt bolag hotade att vräka barn efter mammans död När sambon dog ville värden vräka Osvaldo Hyresgästernas fråga till politikerna - Vill ni ha ett Lysekil enbart för sommargäster? Dödförklarades i alla register – trots att han lever: ”Oerhört jobbigt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.