Annons

Emmabodaförhandlingar avgörs i Hyresmarknadskommittén

Emmaboda Emmaboda bostads och Hyresgästföreningen står alltför långt ifrån varandra, även efter medling, därför får nu Hyresmarknadskommittén, HMK, avgöra årets hyror.

I början av december stod det klart att parterna inte kunde enas om nya hyror och förhandlingarna skickades därför till medling. När så medlingsbudet på 13,70 kronor per kvadratmeter och år, motsvarande 1,69 procent, kom kunde parterna ändå inte enas. Därför skickar de nu förhandlingarna vidare till Hyresmarknadskommittén, HMK, som får på sitt bord att meddela vilken hyreshöjningen blir.

Båda parter anser att det är den andra som inte accepterat medlingsbudet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det gick inte så bra eftersom Hyresgästföreningen inte godtog medlingsbudet, säger Ivan Lindmark, vd för Emmaboda bostads.

– Ivan accepterade inte medlingsbudet från 1 april, som vi sa, han tyckte att det var för lågt. De vill ha höjningen från 1 januari, säger Hyresgästföreningens förhandlare Michael Granstedt.

Annons

– Vad Hyresgästföreningen ville göra var att pruta bort 25 procent av den lilla hyreshöjning som medlingsbudet innebar genom att skjuta fram startdatumet, säger Ivan Lindmark.

Läs ocksåFörra årets hyra höjdes utan förhandling – nu strandar Västerstaden igen

– Vi har begärt rimliga nivåer utifrån hur regionen har hamnat. De kan inte tänka sig att anpassa sin organisation utifrån den allmänna kostnadsutvecklingen, säger Michael Granstedt.

Så där står de. Avierna för årets första kvartal är redan utskickade, men Ivan Lindmark har fortfarande inte gett upp hoppet om att höja hyran från 1 januari.

– Det är i alla fall min utgångspunkt. Ska man ha höjningen på färre månader måste den bli högre, säger han.

Annons
Läs ocksåGavlegårdarnas hyror klara efter medling

Hyresmarknadskommittén kommer att titta på parternas underlag och sedan besluta om hyreshöjningen för Emmaboda bostads.

Emmaboda bostads begärde 3,9 procent i hyreshöjning från 1 januari. I Kalmar län, där förhandlingarna är klara, har hyreshöjningarna landat på 0,98–2,7 procent.

Läs också Lars betalar inte värdens smyghöjning: ”Det handlar om solidaritet” Tusentals får smyghöjd hyra efter strandade förhandlingar: ”Fattar inte vad de håller på med” Beskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.