Annons

”En politisk prissättning”

Nyheter På tisdagen släppte Svenska Bostäder, Sveriges största bostadsbolag, priserna på de hyresrätter som kan ombildas till bostadsrätter. Däribland fastigheter i miljonprogrammets Östberga. – Man blir mörkrädd, säger P-O Brogren, presstalesman på Hyresgästföreningen i Stockholm, om prisnivån.​
På tisdagen presenterade Svenska Bostäder de första priserna för fastigheter som är aktuella att säljas till bostadsrättsföreningar.
I miljonprogrammet Östberga var det aktuellt med ombildning redan i början på 2000-talet, något som stoppades av länsstyrelsen med hänvisning till den så kallade ”stopplagen”.
Nu kan de boende få köpa loss sina lägenheter för 6 750 kronor kvadratmetern. Det betyder att en hyresgäst som bor i en trea på 70 kvadrat får betala 472 500 kronor för sin lägenhet.
 
Priset bygger på en 25-procentig uppräkning av det pris som sattes i början på 2000-talet. Det motsvarar den genomsnittliga värdeutvecklingen  på fastigheter i Stockholm sedan dess, enligt Svenska Bostäder.
– Vi hade hoppats på det ursprungliga priset på 5 000 kronor per kvadratmeter, eftersom vi faktiskt fått rätt mot Boverket som stoppade oss första gången, 2002, då vi försökte ombilda. Men 6 750 kronor/kvm är ändå rimligt, säger Anderz Hallberg, ordförande i bostadsrättsföreningen Spinnsidan 3 i Östberga och påpekar att Svenska Bostäder inte har renoverat de aktuella fastigheterna på sex år.
– Jag är övertygad om att ombildningarna nu äntligen blir av i Östberga, säger Anderz Hallberg.
 
P-O Brogren är presstalesman på Hyresgästföreningen i Stockholm.
– Jag blir mörkrädd, det är en politisk prissättning. Man sätter ett så pass lågt pris så att ingen i Östberga ska kunna tacka nej, säger han.
– Kristina Alvendahl och de andra borde hållas personligt ansvariga för förskingring av kommunala skattemedel, fortsätter P-O Brogren.
Ytterligare två fastigheter i Östberga ska prissättas senare i år. Där väntas dock priserna bli högre än dem som offentliggjordes i dag eftersom de husen är nyrenoverade.
Även i Hammarby sjöstad är det aktuellt med ombildning av Svenska Bostäders lägenheter, men här är priserna betydligt högre än i Östberga.
 
En fastighet på Sickla Kanalgata 71-81 säljs för 32 000 kronor kvadratmetern om hyresgästerna vill köpa.
– Det är också lågt, men inte lika uppseendeväckande som i Östberga. Fast man blir illamående över sättet som de slumpar bort stadens egendom, säger P-O Brogren.
Övriga priser som offentliggjordes på tisdagen var en fastighet på Karlbergsvägen 61-63 som säljs för 25 416 kronor kvadratmetern, en på Svarvargatan 18 på Kungsholmen som säljs för 28 318 kronor kvadratmetern, en på Torsgatan 38 för 27 766 kronor kvadratmetern och slutligen ett hus på Blekingegatan 12 på Södermalm som går för 24 744 kronor kvadratmetern.
– Ja, vad ska man säga? Det är helt ”offside” alltihopa, säger P-O Brogren.
 
Även två fastigheter inom Stadsholmens bestånd var på tisdagens styrelsemöte uppe för beslut.
Hyresgästerna i en fastighet på Österlånggatan 13 i Gamla stan fick avslag på sin ansökan för ombildning och ärendet gällande ett hus på Ragvaldsgatan 18  sköts upp till ett senare tillfälle.
 

Annons
Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Efter ombildningsbluffen: Toppmäklare blir utan legitimation Efter gigantisk ombildningshärva – toppmäklare tar strid Definitivt stopp för ombildningar i Göteborg Borgerlig allians vill ombilda kommunala hyresrätter i Nynäshamn Ombildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.